Русия води кампания по дезинформация за британската ваксина за Covid-19

Русия води кампания по дезинформация за британската ваксина за Covid-19

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че се води руска дезинформационна кампания за подкопаване на клиничните опити за британска ваксина за Covid-19 и че това е осъдително в момент, когато страните трябва да се обединят, предаде Ройтерс.

"Знаем, че Русия е натрупала опит в тази област", каза Рааб за Скай нюз на въпрос за статия във в. "Таймс", че се води руска кампания за подкопаване на клиничните опити за ваксина в Оксфордския университет.

"Всеки, който на практика се опитва да саботира усилията на хората, които се стараят да разработят ваксина, заслужава осъждане. Това е недопустимо и неоправдано независимо от обстоятелствата", добави Рааб.

Изказването на Рааб идва в момент, в който в руски социални мрежи се появиха кадри и видеоклипове, навеждащи на мисълта, че всякаква ваксина, разработена в Обединеното кралство ще бъде опасна, пише "Таймс", а също и "Дейли мейл".

В дезинформационните кадри и видеозаписи се намеква, че ваксината ще превърне хората в маймуни, защото в нея бил използван вирус, срещащ се при шимпанзето. На една от снимките, разпространяващи се в социалните мрежи, се вижда маймуна със спринцовка и лекарска престилка с логото на фармацевтичната компания АстраЗенека, разработваща ваксината. На друга снимка британският премиер Борис Джонсън е представен като косматото чудовище йети, което върви по "Даунинг стрийт" и носи под мишница папка с надписа АстраЗенека. На друг кадър се говори пък за "маймунска ваксина".

Кампанията цели да навреди на продажбите на разработваната от Великобритания ваксина в страни, където Русия иска да продаде своята собствена ваксина "Спутник V", коментира в. "Дейли мейл".

Шефът на АстраЗенека Паскал Сорио осъди опитите за подкопаване на работата на учените и пред "Таймс" каза, че дезинформацията е риск за общественото здраве. Той припомни, че независими експерти и регулаторни органи по света са тези, които в крайна сметка решават дали една ваксина е безопасна и ефективна, преди тя да бъде одобрена за използване.

"Учени от АстраЗенека и много други компании и институции по света работят неуморно, за да разработят ваксина и терапевтични лечения за този вирус", подчерта Сорио.

Той призова всеки да използва надеждни източници на информация, да вярва на регулаторните органи и да си спомня за огромните ползи, които ваксините и медикаментите продължават да носят на човечеството.

Споделяне

Още от Коронавирус