Русия води война на нерви

Русия води война на нерви

Идеалните противници използват тактиката, която очакваме, като част от стратегия, която разбираме, и действат по график, който ни дава достатъчно време да реагираме.

Режимът на Владимир Путин не е глупав и не прави нито едно от тези неща. На първо място, той има различни приоритети от нас: готов е да понесе икономическа болка, да поеме рискове и да лъже изкусно и безсрамно (все неща, които Западът не е готов да направи). За нашите лидери, верни на идеята за многостранен, основан на правила свят, където решенията се вземат с диалог, а не с противопоставяне, руският начин на действие изглежда озадачаващ.

Тактиката също е объркваща. Съществен елемент от хибридната война, която бушува сега в Европа, е пропагандата. Русия се опита да очерни своите противници, представяйки ги за тайни хитлеристи, като прокара миналата седмица в ООН в Ню Йорк гласуване на резолюция за борба с "възвеличаването на нацизма".

Тези две думи имат особено значение в дезинформационния речник на Кремъл. "Възвеличаване" означава, че не осъждате нещо по начина, който би искала Русия. Говоренето за "нацизъм" (виж също "фашизъм") е начин да бъдат обвинени жертвите на съветската военновременна агресия за собственото им нещастие. Затова ако сте като Финландия и балтийските държави, притиснати между съветския чук и нацистката наковалня, само поклон до земята ще свърши работа. Трябва да сте безпрекословно благодарни на хората, премазали ви с чука, и най-вече да не се оплаквате, че са ви поставили на наковалнята. Ако скърбите за своите загуби - или не дай боже отдавате почит на собствените си войници, вие възвеличавате нацизма.

Като се има предвид ролята на Съветския съюз за вкарването на Източна Европа в месомелачката и широко разпространената измама и сантименталност в съвременна Русия по отношение на историята на онези години, Кремъл не е в най-добрата позиция да чете проповеди по този въпрос (Путин дори сега оправдава пакта Молотов-Рибентроп с аргумента, че това е бил нормалният начин на действие за онова време: пробвайте това по въпроси като робството).

Също така си заслужава да се отбележи, че някои хора, които наистина възвеличават нацизма - като "Златна зора" в Гърция, изглежда, са ревностни привърженици на Путин.

САЩ, Канада и Украйна с право гласуваха против този циничен опит да се използва за политически цели най-тъмният период в историята на Европа. Повечето останали западни страни храбро се въздържаха.

Друг нов фронт в информационната война е една загадъчна пропагандна медийна организация в Естония, Латвия и Литва, наречена "Балтнюз". Тя не дава каквато и да е информация за това кой я притежава или кой списва нейното на моменти тенденциозно съдържание. Не посочва информация за контакти и няма реклама или абонамент.

Междувременно уважавани медийни организации като "Делфи" се борят с компютърни атаки, които бомбардират техните сървъри. Истината се мъчи да излезе наяве, а лъжите не спират да се въртят.

Други аспекти на хибридната война са използването на дезинформационни кампании и лъжливи социологически изследвания, икономически и енергийни санкции, дипломатически действия на принципа "разделял и владей", изкуствена финансова паника, разпалване на етнически и регионални недоволства и корупция.

Последната тактика е особена ефективна, защото се постига двоен резултат. С купуването на политици, политически партии и обществени служители ти си купуваш влияние и подкопаваш общественото доверие в целостта на системата.

Но най-голямата война е на нерви. Западът може и да заклеймява яростно от време навреме, но няма волята за продължително противопоставяне. Изненадващо е как свалянето на малайзийския самолет отпада от международния дневен ред и как обсъжданията за допълнителни санкции срещу Кремъл заради войната му в Украйна се провалят. Държавите на фронтовата линия, особено балтийските страни, но и Полша, Грузия и Молдова, все повече усещат, че към тях също идват неприятности, макар да не знаят какви, къде или кога. Но определено знаят защо.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?