Русия връща самолетните патрули от времето на Студената война

Русия връща самолетните патрули от времето на Студената война

Русия ще възстанови практиката от времето на Студената война да изпраща своите бомбардировачи на дълги патрулиращи мисии, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от ББС. Той оправда този ход заради наличието на заплаха за сигурността на страната му от други военни сили.

Дежурствата ще бъдат поети от 14 бомбардировачи, разположени на 7 стратегически летища. Путин обяви намерението си след като миналата седмица руски бомбардировач бе засечен да прелита на около 100 мили от американски остров в Тихия океан.

Според анализатори желанието на Путин е Русия да се превърне в забележима военна сила на международната сцена. Това е част от по-активната външна политика на страната, която се поддържа и от рекордните цени на петрола и газа.

“През 1992 година Русия едностранно прекрати полетите със своите стратегически самолети на дълги патрулни мисии. За съжаление, нашият пример не бе последван от всички. Полетите на стратегическите самолети на други държави продължиха и това създаде известни проблеми за сигурността на Руската федерация”, заяви Путин, индиректно отправяйки въпроса към САЩ.

Медиите в Русия вече предадоха за полети на стратегически бомбардировачи в Атлантическия и Тихия океан. Според информации на руското военно министерство при някои от мисиите те са били придружени от самолети на НАТО.

От Северноатлантическия пакт съобщиха, че знаят за полетите, но не бе дадена информация дали са били изпратени самолети за придружаващи мисии. Самолетите, с които Русия извършва полетите са Ту-160 и Ту-95 МС.

Преди седмица пилоти на руските бомбардировачи в близост до американския остров Гуам в Тихия океан са си разменили “усмивки” с пилоти на американски изтребители, които са били вдигнати, за да ги прихванат. На този остров е разположена голяма американска военна база.

Същевременно САЩ омаловажиха решението на президента на Русия. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак определи решението като "любопитно", но добави, че сега положението е различно от времето на Съветския съюз.

"Живеем в друга епоха. Ако Русия смята, че трябва да вдигне някои от старите си самолети от земята, си е нейна работа", добави той.

Споделяне

Още от Свят