Русия взе страната на Иран в спора за ядрената му програма

Руският президент Владимир Путин заяви, че последните действия на Иран са го убедили, че страната не се опитва да произведе атомни оръжия.

На пресконференция в петък след срещата със секретаря на висшия съвет за национална сигурност на Иран Хасан Рохани президентът Путин заяви, че Русия ще продължи сътрудничеството с Техеран във всички области, включително ядрените технологии за мирни цели.

Путин изрази увереност, че Иран ще спазва всички подписани споразумения с Русия и с международната общност и каза, че е приел поканата да посети страната.

Москва помага на Иран да изгради атомен реактор, като проектът е силно критикуван от САЩ, които обвиняват Иран, че разработва атомно оръжие.

Иран обаче твърди, че всичките му проекти за мирни цели.

Съгласно споразумение, обявено в четвъртък и което ще бъде подписано този месец, Москва ще доставя на Техеран ядрено гориво, ако такова бъде поискано.

Отработеното ядрено гориво ще бъде връщано в Русия. Това беше последният въпрос, който забавяше началото на дейностите по изграждането на реактора в Бушер, южен Иран. Реакторът ще бъде построен от руснаците.

ББС припомня, чу Русия има тесни връзки с Иран, датиращи още от времето на Съветския съюз. Москва е решена да продължи ядреното сътрудничество с Техеран независимо от възраженията на САЩ.

След разговорите си с Путин, Хасан Рохани заяви, че Русия може да има много полезна роля при предстоящите разговори на Техеран за ядрената му програма с Германия, Великобритания и Франция.

Трите държави предложиха Иран да замени тежководородния реактор - който може да бъде използван за производство на съставки за ядрени оръжия - с леководороден реактор.

Високообогатеният уран от ядреното гориво може да бъде използван за атомни бомби.

През ноември Техеран временно прекрати обогатяването на уран като част от процеса на диалог с ЕС и МААЕ.

Споделяне

Още от Свят