Русия забрани на лидера на кримските татари 5 г. да влиза в Крим

Мустафа Джемилев

На лидера на татарите в Крим Мустафа Джемилев бе забранено влизане в тази присъединена към Русия украинска територия за срок от пет години, съобщи събранието на кримските татари Меджлис, цитирано от Франс прес.

При отпътуването му от Крим за Киев във вторник сутринта, граничните служби връчиха на Джемилев документ, който му забранява да влиза в Руската федерация до 19 април 2019 г.

"Това решение показва с що за "цивилизована" държава си имаме работа", реагира Джемилев, цитиран от информационния сайт zn.ua.

Заместник-председателят на Меджлиса на кримските татари Аслан Омер Киримли е получил същата забрана, съобщи Ройтерс.

Татарите са мюсюлманско малцинство в Крим, което реагира отрицателно на присъединяването на полуострова към Русия през март след референдум, обявен за незаконен от Киев и Запада.

Вчера сутринта тридесетина души в камуфлажни униформи отидоха в Меджлиса в Симферопол и махнаха оттам украинското знаме, издигнато от 19 април по искане на Джемилев. Също в понеделник руският президент Владимир Путин подписа указ за реабилитиране на кримските татари като репресиран народ при управлението на Сталин.

Това малцинство, което възлиза на около 12 процента от населението на Крим, бойкотира референдума от 16 март, който завърши с присъединяването на територията към Русия.

Кримските татари, чийто исторически лидер е Джемилев, са подозрително настроени към Москва, откакто Сталин, който ги обвинявал в колаборация с германците, нареди масовото им депортиране в Централна Азия в края на Втората световна война.

На татарите е разрешено да се завърнат в Крим едва след перестройката, в края на съветската епоха.

Споделяне

Още от Свят