Русия забрани разпространението на филм за депортацията на чеченците

Русия забрани разпространението на филм за масовата депортация на чеченци, наредена от Сталин по време на Втората световна война, предаде Франс прес.

Руските власти обвиняват създателите на филма, че фалшифицират историята и са антируски настроени.

Филмът е заснет в Чечения и разказва подробно как съветските власти са депортирали през зимата на 1944 г. целия чеченски народ, както и ингушите. Това се случва няколко месеца преди депортирането на татарите от Крим. Обвинявани в липсата на лоялност към СССР и в съучастничество с Третия райх, над половин милион хора са били депортирани от Северен Кавказ към Централна Азия.

Филмът, разказващ тази история, се нарича "Заповед за забрава" и беше създаден, за да се отбележи 70-ата годишнина от депортацията. Но Вячеслав Тиелнов, директор на кинематографичния отдел към руското министерство на културата, обвини сценариста и продуцент на филма Руслан Коканаев, че е фалшифицирал историята. Като доказателство се посочва сцена от филма, в която се вижда как 700 души са изгорени живи през 1944 г. в планинското село Хайбах. Според руското министерство на културата няма никакви документи, доказващи, че жителите на селото са били ликвидирани по този начин. Ведомството е проверило три архивни фонда, за да се опита да установи дали фактите, изнесени в сцената от филма, са верни.

Лариса Хон, съветник на руския министър на културата Владимир Медински пък заяви пред в. "Комерсант", че той все още не е взел окончателно решение дали да забрани излъчването на филма.

Според Александър Черкасов, председател на основната руска правозащитна организация Мемориал, масовото убийство в Хайбах е всепризнат факт от историята.

"На 23 февруари 1944 г. е валяло сняг в този планински район. Да накараш хората да тръгнат на път при тези условия е било трудно. Тогава мъжете са били отведени, а онези, които не са могли да вървят, са били изгорени", разказва Черкасов. Според него позицията на руското министерство на културата относно спорния филм се основава на принципа "Да избегнем проблемите".

Създателите на филма са изненадани от случващото се. Те казват, че са очаквали министерството да им издаде без проблеми разрешително за разпространение на филма, предвид това, че в него се говори за добре известни факти.

"Филмът не може да е антируски, защото в него не се твърди, че един народ е убил друг. Някои руснаци освен това са се държали добре с депортираните", казва продуцентът и сценарист Коканаев.

Споделяне

Още от Свят