Русия забрани със закон уличния език при културни прояви и в медиите

В Русия във вторник влезе в сила спорен закон, забраняващ нецензурния език в театрални постановки, филми и в медиите на фона на множащи се инициативи на Кремъл за укрепване на консервативните ценности в страната, съобщи Франс прес.

Прокаран от президента Владимир Путин през май, законът забранява непристойните изрази в киното, театъра и информационните средства, добили широка популярност след края на комунистическия строй и разпадането на Съветския съюз.

На компакт-дисковете и книгите, съдържащи вулгарен език, ще има етикет, предупреждаващ купувача, а на филмите, които не изпълняват забраната, ще бъде отнеман лицензът за разпространение.

Нарушителите ще трябва да плащат глоби, достигащи равностойността на 1000 евро.

Законът е насочен срещу най-грубата форма на изключително богатия руски жаргон (известен като "мат"), чието особено място в руската история и общество е почти предмет на национална гордост.

Законът, окачествен от критиците му като "смехотворен", е част от поредица парламентарни инициативи за установяване на консервативни ценности в Русия. Тези инициативи са замислени от техните идеолози като последна крепост срещу "упадъчните западни ценности", отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят