Русия забрани влизането на китайски граждани на нейна територия

Татяна Голикова

Русия обяви, че забранява влизането на руска територия на китайски граждани считано от 20 февруари. Това е нова драстична мярка, целяща да спре разпространението на коронавируса, появил се първо в Китай, отбелязва Франс прес.

"Влизането на китайски граждани през руските правителствени граници се преустановява временно от 20 февруари за командировки, частни пътувания, пътувания с цел учение или туризъм", заяви Татяна Голикова, вицепремиер, отговарящ за здравеопазването в руското правителство.

Русия ще продължи да издава официални, хуманитарни, транзитни и бизнес визи за китайски граждани, уточни по-късно руското външно министерство, предаде Асошиейтед прес.

Забраната се отнася само посетители с частни, туристически, студентски и работни визи.

До момента в Русия имаше само три случая на заразяване с новия коронавирус - двама китайци, които вече са изписани от болница, и един руснак, който се намира на поставения под карантина в Япония туристически кораб "Даймънд принсес".

Москва вече е затворила общата си граница с Китай, която е около 4250 км. Освен това са спрени железопътните връзки за пътници и са ограничени полетите до китайски градове, които в момента се изпълняват само от руската авиокомпания Аерофлот, припомня Франс прес.

През 2019 г. в Русия са влезли 2,3 милиона китайски граждани, в това число 1,5 милион туристи, главно с групови посещения, и над 320 000 души за бизнес посещения. Китайците са най-многобройната туристическа група в Русия, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят