Русия забранява реекспорта на растителна продукция от България

Българските серитифакти са подправени, твърди Росселхознадзор

Русия забранява реекспорта на растителна продукция от България

Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) забранява от 24 април реекспорта на растителна продукция от България. Аналогични мерки могат да се вземат и спрямо всички страни от ЕС. Това заяви заместник-ръководителят на Росселхознадзор Юлия Швабаускене, цитирана от ТАСС, предаде БТА.


"Първоначално от България. По-нататък ние анализираме възможността да не приемаме въобще европейски реекспортни сертификати", поясни Швабаускене.

Росселхознадзор взема такива мерки заради многобройните случаи на подправяне на реекспортни документи. "Не ни се струва възможно да се борим с това, защото нашите колеги дори не искат да се борят с контрабандата", отбелязва Швабаускене.

Например, от България с реекспортни сертификати в Русия са влизали ябълки уж от Китай, Бразилия и Мароко. Само че Росселхознадзор не можа да потвърди произхода на тази продукция, допълва Швабаускене.

"Ние поискахме спешни консултации с българските колеги, защото подозираме, че и самите български сертификати са подправени", отбеляза заместник-ръководителката на
Росселхознадзор, цитирана от ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?