Русия зае седмо място в света по заразени с Covid-19

Макар да са на второ място, испанците вече могат да излизат от къщи

Русия зае седмо място в света по заразени с Covid-19

Русия съобщи в събота за 9623 нови случая на заразени с коронавируса. Това е най-голямото увеличение на дневна база – 9.35 на сто, в страната, където вече има общо 124 054 заразени. Така Русия се нарежда на седмо място в света по брой на инфекциите, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Най-засегната остава столицата Москва

Починалите са 1222, включително 57 през последното денонощие. Оздравелите са 15 013, съобщи днес пред журналисти оперативният щаб за борба с разпространението на инфекцията.

Почти половината от новите случаи в Русия са асимптоматични.

Лидер по болни от Covid-19 остават САЩ с 1 104 161 души. Следват Испания с 213 435 болни, Италия с 207 428, Великобритания със 178 685 заразени, 167 305 са носителите на вируса във Франция, а 164 007 са болните в Германия.

Въпреки че Испания на второ място в света по заболели от коронавирус, след 48 дни стриктна карантина, вече всички испанци имат право да излизат от домовете си, за да се разходят или да спортуват, предаде Франс прес.

След като вече позволи на деца до 14 години да излизат, правителството разхлаби още наложените на 14 март мерки, едни от най-стриктните в света.

Преди това испанците имаха право да напускат домовете си само за да отидат на работа, да си купят храна, да отидат до аптеката, до лекаря или да разходят кучето.

В населените места с над 5000 жители часовият отрязък от 10 до 12 и от 19 до 20 часа е запазен за излизане на хората над 70 години и за хора в неравностойно положение, които могат да имат придружител, ако се налага.

От 6 до 10 и от 20 до 23 часа могат да излизат хора над 14-годишна възраст или да тренират индивидуално.

От 12 до 19 часа могат да излизат деца под 14-годишна възраст, придружени от възрастен.
Броят на жертвите на коронавируса в страната достигна 25 100, след като през последните 24 часа починаха 276 души.

В същото време министерството на здравеопазването на Сингапур обяви най-слабото нарастване от две седмици насам на случаите на новозаразени - 447 са откритите нови болни,  предаде Ройтерс.Общо заразените в града държава са 17 548, а смъртните случаи, причинени от коронавируса са 16. Повечето от новите случаи са сред мигранти работници, които живеят в общежития, уточни министерството.

Здравният министър на Сингапур Ган Ким Юн обяви днес, че част от ограниченията, целящи спирането на разпространението на коронавируса, ще бъдат разхлабени през идните седмици. Облекчаването ще обхване някои малки бизнеси, обществените перални и фризьорските салони ще могат да отворя от 12 май. Някои ученици на малки групи ще могат да се върнат на училище от 19 май. Някои цехове също постепенно ще се отварят в зависимост от значението им за икономиката и възможността им да организират дейността си при минимален риск за предаване на вируса.

Тайланд обяви днес шест нови случая на коронавирус, като няма починали. Общо броят на заразените в страната достигна 2966. Дневният брой на новозаразените е едноцифрен за шести пореден ден, което накара правителството да позволи някои компании и обществени паркове да бъдат отворени от неделя.

Южна Корея също отчете шест нови случая на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.Заразата продължава да отслабва в най-силно засегнатия южнокорейски град Тегу, където няма новозаразени.

Във Филипините броят на заразените достигна 8928, а смъртните случаи вече са 603, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Споделяне

Още от Коронавирус