Русия загуби спътник за 275 млн. долара след като ракета -носител за пореден път изгоря

Снимка: Роскосмос

Руската ракета-носител "Протон-М" заедно с телекомуникационен сателит на борда за 275 млн. долара изгоря малко след излитането в петък, което е пореден провал за силната едно време руска космическа индустрия, предаде Ройтерс.

По предварителни данни двигателят за управление на третата степен на ракетата е отказал в 545-та секунда след старта. В това време "Протон" се е намирала на 161 километра височина.

Ракетата е изгоряла в плътните слоеве на атмосферата над Тихия океан

С разследването на причините за аварията се е наела държавна комисия. "В настоящия момент представители на държавната комисия анализират телеметричната информация и изясняват причините за възникването на извънредната ситуация", заяви прессекретарят на ръководителя на Роскосмос Ирина Зубарева.

Както съобщи Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (НОРАД), при неуспешното изстрелване на "Протон", отделните малки фрагменти , които биха могли да паднат на Земята, не са представлявали опасност за САЩ и Канада.

Ракетата-носител "Протон" с ускорителен блок "Бриз-М" и с руския телекомуникационен спътник "Експрес-АМ4Р" на борда стартира от Байконур в 01:42 московско време _00:42 българско време).

"Експрес-АМ4Р" е един от най-усъвършенстваните руски телекомуникационни спътници, припомня агенция Ройтерс. Той трябваше да предостави достъпна интернет връзка за жителите на отдалечените райони на Русия.

Сателитът е произведен от Astrium, подразделение на европейската космическа група Airbus AIR.PA. Загубата му отлага с три или четири години редица комерсиални проекти.

Това е първият голям инцидент с ракетата-носител "Протон-М" от миналия месец юли, когато ракета от същия клас причини загубата на три навигационни спътника ГЛОНАСС-М на стойност 200 милиона долара. Преди това още три руски спътника ГЛОНАСС – руският конкурент на американския GPS – не стигнаха до орбита заради 1.5 тона излишно гориво.

Аварията обтегна отношенията между Русия и Казахстан, който наложи временна забрана за изстрелването на ракетите "Протон" от неговата територия.

Споделяне

Още от Свят