Русия запазва арменската си военна база до 2044 г.

Русия запазва арменската си военна база до 2044 г.
Армения и Русия подписаха днес протокол за удължаване до 2044 г. на договора за руската радарна база "Гюмри" на арменска територия, предаде “Интерфакс“ в петък.

Съгласно документа военното съоръжение вече ще гарантира сигурността не само на Русия, но и на Армения. В присъствието на двамата президенти Серж Саркисян и Дмитрий

Медведев подписи под документа положиха министрите на отбраната на двете страни Сейран Оханян и Анатолий Сердюков, който отбеляза, че за заплащане на наем “не става дума, а всичко е на безвъзмездна основа“.

Паралелно обаче бе подписано и междуправителствено споразумение за сътрудничество в изграждането на АЕЦ в Армения, предвиждащо до 20 на сто руско финансиране на бъдещата ядрена централа.

За осъществяването на сигурността и на Армения Русия ще ѝ доставя оръжие и съвременна военна техника, каза Оханян, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съгласно стария договор срокът за пребиваване на руската военна база в Гюмри бе 2015 г. Там са разположени около 3.5 хил. военнослужещи, а по данни на “Интерфакс“ на въоръжение в базата са зенитно-ракетни системи С-300 и изтребители МиГ-29.

Относно ядреното споразумение президентът на руската държавна корпорация “Росатом“ Сергей Кириенко заяви, че точната стойност за оборудването на арменска АЕЦ още не е ясно и ще зависи “от пълнежа“, който бъде избран за централата. Предварителните разходи за строежа се оценяват на 5 млрд. евро.

Шефът на "Росатом" допълни, че вече е създадена съвместна руско-арменска компания, която трябва да осигури не по-малко от 40 процента от цената на съоръжението. Останалите средства трябва да се осигурят от инвеститори.

Според предишни информации строежът на нов блок на арменската АЕЦ с мощност от 1000 МВ ще започне през 2011 г. и ще продължи 5-7 години. В момента централата произвежда 2 хил. мегаватчаса електроенергия.

Споделяне

Още от Свят