Русия заплаши да оспори договора с Полша за МиГ-овете

МиГ 29

Въпреки "вековното приятелство", Русия заплаши да оспори бъдещия договор на България с Полша за ремонт на изтребители МиГ 29, които са на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Ден след като полското министерство на отбраната съобщи, че договорът ще бъде подписан другата седмица и той ще е при същите параметри, които се отнасят за полските машини, Русия за пореден път предупреди, че поляците нямат лиценз да поддържат съветски изтребители на трети страни.

Обяснявайки позицията си, генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков намеси и "вековното приятелство между Русия и България".

"Независимо от този случай, будещ у нас чувство на дълбоко съжаление, с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България, все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право. При все това смятаме за възможно да оспорим правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата ни като проектант и производител на самолетите", заяви Коротков, цитиран от ТАСС.

Българо-полският договор е за ремонт на шест двигателя. Полша обясни по-рано, че ще ги ремонтира по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз, като ще предостави на България същата гаранция като за полските ВВС.

Коротков каза, че Русия няма вече да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договора.

"Това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също и сигурността на пилотите. Съжаляваме, че подобно решение се взема единствено от съображения за политическа конюнктура и най-вероятно се дължи на натиск отвън", заяви руският представител.

Под "натиск отвън" руснаците имат предвид НАТО, въпреки че България е член на пакта още от 2004 г.

Според Коротков ценовите параметри на ремонта, предложени от Русия и от Полша, са "фактически идентични", а РСК "МиГ" предлага на България десеторно по-изгодни условия в икономически план.

Според българското военно министерство обаче офертата на Полша е значително по-изгодна, освен това няма да се плаща и ДДС, тъй като вече става въпрос за вътрешнообщностна поръчка. България ще заплати по 1.023 млн. евро за ремонта на всеки двигател, като поляците на първо време ще предоставят на България техни двигатели, за да не се губи време предвид тежката ситуация в бойната ни авиация.

Причината, поради която се стигна до договорянето с Полша беше, че българското военно министерство не успя да се споразумее с РСК "МиГ". Проблемите с руската корпорация са от години.

Коротков твърди още, че Русия е била готова за тези пари да гарантира на България двойно по-голям ресурс за двигателите, отколкото Полша.

По-късно първият зам.-председател на комитета за промишлеността в Руската дума Владимир Гутеньов заяви, че "в готовността си да следва русофобски тенденции ръководството на България проявява безразличие към живота на собствените си военни".

"По-рано недоумение предизвика готовността на "младшите" и безправни партньори от евроатлантическия съюз да вземат решения, нанасящи вреда на собствените им икономики. Това се прояви ярко в отношенията с България по въпроса за строителството на "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а също по отношение на търговско-икономическите ѝ връзки с Русия", каза депутатът.

Гутеньов е уверен, че "такъв подход или авиокатастрофи, които може да последват от подобни необмислени политически решения, няма да нанесат вреда на деловата репутация на МиГ".

НАТО от години критикува България, че разчита на МиГ-овете, които са несъвместими с изтребителите на Алианса.

На по-късен етап България и Полша имат намерение да развият сътрудничеството, като Полша твърди, че е в състояние да модернизира МиГ-овете като смени системите им "свой чужд" и така те ще могат да летят заедно и да бъдат разпознавани от натовските самолети.

България разчита на изтребители МиГ 29 за охраната на въздушното си пространство и ако не ги ремонтира спешно, може да се изправи пред ситуацията да не е в състояние да пази сама небето си.

В момента военното министерството търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?