Русия заплашва да затвори небето си за европейски полети към Азия

Това ще оскъпи азиатските полети на европейски авиокомпании, потърпевша от контрасанкциите ще е "Аерофлот"

Русия заплашва да затвори небето си за европейски полети към Азия

Русия обмисля да ограничи или забрани транзитните полети на европейски авиокомпании от Европа към Азия през руска територия в отговор на санкциите от ЕС. Мерките се обсъждат в отговор на спирането на руската нискобюджетна авиокомпания "Добролет", която е дъщерна на "Аерофлот", вследствие на европейските санкции, съобщава в. "Ведомости", като се позовава на свои източници. Тази мярка би била и в отговор на глобите, които Украйна въведе на руските авиокомпании за полетите им до Крим.

 

"Добролет" попадна в приетия преди седмица нов списък със санкции на ЕС заради това, че стана основен авиопревозвач в анексирания от Русия украински район Крим.

В неделя компанията съобщи, че спира работа във връзка със санкциите, които са довели до анулиране на договори за лизинг и техническо обслужване.

 

Решението за затваряне на транссибирските коридори за европейски авиокомпании трябва да бъде взето от правителството на Русия, а в момента се водят консултации между външното и транспортното министерство, са заявили източниците на "Ведомости".


От министерството на транспорта и Росавиация са отказали да коментират това съобщение пред Ройтерс.

 

За полетите от Европа за Азия авиокомпаниите използват най-краткия маршрут – транссибирския и плащат за това такси на държавната компания "Аерофлот". Сега, според източници на от директорския съвет на "Аерофлот", авиокомпанията получава от чуждестранни превозвачи над 300 млн. долара годишно.


Най-големите клиенти са Lufthansa, British Airways, Air France.

 

След новината, че "Аерофлот" може да изгуби тези пари, акциите ѝ се понижиха.

 

В разгара на Студената война на повечето западни авиокомпании бе забранено да летят през руското въздушно пространство към Азия и използваха обходни маршрути през Персийския залив или полярния маршрут през Аляска.

 

Спирането на полетите на "Добролет" до Крим ще попречи на много руснаци да прекарат евтина ваканция в черноморски курорти като Ялта. В същото време много пътнически компании в Русия преустановиха дейност заради рецесията и обезценяването на рублата.


ИТАР-ТАСС съобщи във вторник, че туристическият оператор IntAer е поредният , който фалира и преустановява дейността си. Около 500 негови клиенти бяха оставени без превоз до родината си, а други 1300 ваучера за почивка няма да бъдат изпълнени.

 

IntAer се присъединява към списъка с останалите руски туроператори, които претърпяха фалит през последните седмици, оставяйки хиляди туристи без възможност да се приберат в Русия.


От средата на юни фалирали са компаниите "Нева“, "Роза“, "Ветров Мир“, "Експо Тур“, "Идеал Тур“ и "Лабиринт“. Около 15 000 руски туристи, които са закупили екскурзии от последния туроператор, все още чакат да се приберат в родината си.


IntAer съобщава на своя сайт, че прекратява дейността си "поради рязък спад на търсенето, нарастването на валутните курсове на чуждестранните валути и негативната политическа обстановка“.


От Руския туристически съюз съобщават, че Европейският съюз вече е изпратил запитване за това колко клиенти са засегнати от фалита на туроператора. Говорител на руската страна заяви, че IntAer е малка туристическа агенция и броят на потърпевшите туристи няма да бъде толкова голям, колкото при "Нева“ и "Лабиринт“.

По закон всички руски туристически агенции трябва да се застраховат от фалит, за да могат да посрещнат задълженията към клиентите си и всички туристи, които са закупили техни услуги, да бъдат компенсирани.


Застраховката на компанията се равнява на общо 1.7 млн. евро. Според експерти тази сума надхвърля стойността на задълженията на IntAer и всички клиенти ще бъдат компенсирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес