Русия започна да унищожава тонове ембаргови храни

Русия унищожи 10 тона кашкавал, влязъл от Украйна

Руските власти започнаха в сряда унищожаването на европейски и американски хранителни продукти, попадащи под руското ембарго. Това става по силата на издадения миналата седмица указ на Кремъл въпреки недоволството сред обществото и видни личности от всички политически сили, предаде Франс прес.

Петиция, подписана от над 259 000 души в сайта Change.org настоява иззетите храни да бъдат раздадени на ветерани, инвалиди, многодетни семейства и пострадали от природни бедствия. В отговор прессекретарят на президента Дмитрий Песков напомни, че указът на Путин е задължителен за изпълнение.

Миналата сряда ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт анонсира унищожаването на няколко стотин тона ембаргови продукти.

От една година Русия забранява вноса на повечето хранителни продукти от страни, въвели санкции срещу Москва заради ролята ѝ в украинската криза. Ембаргото засяга най-вече европейския селскостопански сектор.

Досега тези продукти просто бяха връщани обратно от митниците. Сега те ще бъдат унищожавани, независимо дали са конфискувани на границата или в магазините.

Руската санитарна служба Росселхознадзор обяви в сряда сутринта, че са иззети 73 тона праскови и нектарини в Смоленска област близо до границата с Беларус, превозвани транзитно с фалшив турски сертификат.

Говорителката на Росселхознадзор за Брянска и Смоленска област Светлана Земченкова съобщи на ТАСС, че този товар ще бъде унищожен, предаде БТА. Три товара праскови от чужбина ще бъдат унищожени в Брянска област на полигон за съхраняване на отпадъци.

Около 40 тона европейски домати с европейски произход ще бъдат унищожени в Смоленска област.

Според РИА Новости един от шофьорите, превозващ 1.5 тона домати без сертификат, контролиран на беларуската граница, обърнал камиона и се върнал обратно.

Говорителката на Росселхознадзор Юлия Мелано заяви пред ТАСС, че в Белгород е започнало унищожаването на 10 тона сирене с неизяснен произход, пристигнало от Украйна.

Като демонстрация за твърдата решимост на властите да пристъпят към действие още във вторник в Самара бяха унищожени 114 тона европейски свинско месо, отбелязва АФП.

От 6 август иззетата ембаргова продукция ще бъде унищожавана всекидневно, заяви зам.-директорът на Росселхознадзор Алексей Алексеенко. Той подчерта, че това не е единична кампания, а сериозна работа, която ще се провежда достатъчно дълго, предаде "Ведомости".

Той уточни, че забранените за внос продукти ще бъдат унищожавани в регионите, разположени на западните и източните граници на Русия, както и "навсякъде, където има контрабанда".

Алексеенко заяви, че е невъзможно да се каже какъв обем продукти ще бъдат унищожени. "Никой не може да планира обем, това е контрабанда. Това, което заловим, това и ще унищожим", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес