Русия започна доставките на ядрено гориво за Иран

Русия е извършила в понеделник първата доставка на ядрено гориво за иранската АЕЦ "Бушехр", съобщи ББС, цитирайки официално съобщение на руското външно министерство. Двете страни са постигнали през миналата седмица окончателно споразумение за графика за строеж на съоръжението.

САЩ и водещите страни от ЕС нееднократно изразяваха опасения, че Иран има програма за създаване на ядрени оръжия. Официален Техеран категорично отрича подобни твърдения. Съветът за сигурност на ООН вече наложи санкции на страната заради отказа да спре програмата си за обогатяване на уран.

Според съобщението на руската атомна агенция “Атомстройекспорт“, която извършва строителството на електроцентралата, първият етап от доставката на топлоотделящите елементи за реактора е приключил в неделя.

Контейнерите с горивото, предварително запечатани от инспектори на Международната агенция за атомна енергия, са пристигнали в "Бушехр" и са оставени в специален склад.

Доставката на горивото за бъдещата иранска атомна централа ще премине на няколко етапа и ще отнеме около два месеца. От външното министерство в Москва припомниха, че съгласно двустранния договор отработеното в АЕЦ "Бушехр" руското ядрено гориво ще бъде връщано в Русия за окончателна преработка и складиране.

В изявлението на министерството се посочва, че с доставките са възникнали "качествено нови условия" Иран да се откаже от дейностите си по обогатяване на уран.

Според високопоставен ирански представител, цитиран от Ройтерс, въпреки доставките на руско ядрено гориво, Иран няма намерения да прекрати обогатяването на уран. На въпрос дали Техеран ще прекрати обогатяването на уран при някакви условия представителят отговаря с категорично "не".

Споделяне

Още от Свят