Русия започна строежа на газопровода "Силата на Сибир"

С дължина 4 хил. км и капацитет 38 млрд. куб. м той ще захранва далечния Изток и Китай

Русия започна строежа на газопровода "Силата на Сибир"

Руският газов монополист "Газпром" започна в понеделник строежа на магистралния газопровод "Силата на Сибир", който ще е с дължина от почти 4 хил. км и капацитет за транзит на 38 млрд. куб. м и ще доставя суровина до руския Далечен Изток и Китай, предадоха руските медии.

В тържествената церемония участва руският президент Владимир Путин, според когото строежът на "Силата на Сибир" ще помогне за газификацията на руските региони в Сибир и в Далечния Изток, а в перспектива ще позволи обединяването на газовите мрежи в страната в едно и да пренасочва енергийните ресурси според световната конюнктура.

"Силата на Сибир" е тръбопроводтна система за транзит на природен газ, добиван край Якутск и Иркутск. Дължината на газопровода ще бъде 3 968 километра.

Общият обем на инвестициите в строителството на съоръжението и развитието на прилежащата инфраструктура ще достигне 55 млрд. долара, съобщи по-рано министърът на енергетиката Александър Новак.

"Силата на Сибир" се очаква и да пренася договорените през май 2014 г. между "Газпром" и китайската "СиЕнПиСи" (CNPC) тридесетгодишни доставки на 38 млрд. куб. м природен газ годишно за Китай.

"Газопроводът ще позволи не само да се увеличат експортните доставки и да се разшили географията на нашия експорт на въглеводороди, но и ще позволи да се направи още една сериозна крачка в газификацията на собствената ни страна", каза по-рано през деня Путин при среща със студенти от Североизточния федерален университет.

По-думите му следващата крачка ще е "още по-интересна от икономическа гледна точка".

"След като създадем мрежа от газопровода тук – в Далечния изток и в Сибир, ние ще имаме възможността да съединим европейската част на газопреносната мрежа с източната. И това от дава преимущество за осъществяване на потоци в зависимост от ситуацията на световните пазари – дали на запад повече и по-ефективно, или на изток", каза Путин пред студентите.

Плановете на "Газпром" бяха да започне строежа на "Силата на Сибир" през това лято, като шефът на компанията Алексей Милер в средата на юни каза, че първата тръба на газопровода трябва да бъде заварена през август.

Директните доставки на газ за Китай се очаква да тръгнат през 2019 г.

Досегашните заявки от страна на Пекин са да започне своя участък от "Силата на Сибир" в първото полугодие на 2015 г. и да приключи строежа и въведе в експлоатация трасето още през 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес