Русия започва да се безпокои, че Венецуела се изплъзва от хватката на Мадуро

Николас Мадуро

След като обеща пълна подкрепа на компрометирания режим на венецуелския президент Николас Мадуро, Русия започва да показва признаци на съмнение в способността му да оцелее пред опозиционното предизвикателство, пише руският англоезичен в. "Москоу таймс".

Русия не се е отказала от публичната си подкрепа за Мадуро, но все повече си дава сметка, че катастрофалното състояние на икономиката на Венецуела неумолимо изтощава остатъците от обществена подкрепа към режима вътре в страната. Това са заявили пред изданието двама източници, близки до Кремъл. В същото време съпротивата на армията да смаже бунта на собствените си граждани ограничава възможността на Мадуро да използва сила срещу противниците си, твърдят източниците.

"За съжаление, времето не е на страната на Мадуро", коментира Владимир Джабаров, първи зам.-председател на външната комисия в горната камара на руския парламент. "В ситуация на влошаваща се икономическа криза, настроението в обществото бързо може да се обърне срещу него", пояснява той.

Москва остава против подкрепяните от САЩ опоненти на Мадуро, но всъщност е наясно, че няма особени лостове да спаси клиент, който е така затънал във финансова криза, че да може Кремъл да го спаси, а освен това е твърде далеч от Русия, за да може тя да разположи там значима военна сила в негова подкрепа.

Години наред Русия и Китай бяха основните международни съюзници на Мадуро, а близостта им с режима датира още от 1999 г., когато на власт дойде Уго Чавес, предшественикът на Мадуро. Русия отдели милиарди долари в заеми и инвестиции, основно чрез държавния нефтен гигант "Роснефт" и в момента се бори да защити своите интереси, докато американският президент Доналд Тръмп засилва натиска за отстраняване на Мадуро като допълнително отслабва икономиката му със санкции.

Независимо от оказваната подкрепа през годините, сега Москва изключва възможността да предостави нови пари на съюзник, чийто предишни дългове се наложи да преструктурира.

Последен предупредителен сигнал за Кремъл беше това, че ключови европейски сили признаха за лидер на Венецуела председателя на националния ѝ парламент Хуан Гуайдо, след като Мадуро отказа нови избори. Това стана, след като генералът от военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна лидера на опозицията Хуан Гайдо за легитимен президент на страната и призова въоръжените сили да въстанат срещу Николас Мадуро. В същото време Мадуро не успя да изнесе 20 тона злато извън страната, за да се сдобие с така нужния му кеш.

Тихият Путин

Руският президент Владимир Путин не е правил публични изявления в подкрепа на Мадуро след избухването на кризата, освен телефонен разговор с него на 24 януари.

Венецуела има ограничено стратегическо значение за Русия, но чисто символично предоставя възможност на Путин да демонстрира влияние в регион, който Вашингтон възприема като свой заден двор. Русия няма капацитет да изпрати войски там, както направи в Сирия да подкрепи режима на Башар Асад, ограничавайки се рекламни трикове като например изпращането през декември на два ядрени самолетоносача в региона.

Разговорите между правителството и опозицията във Венецуела са единственият път за изход от кризата, "в противен случай просто ще се случи такъв вид смяна на режима, с каквато  Западът многократно се е ангажирал", заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.

Позицията на Кремъл в подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро остава без промяна, заяви в четвъртък Дмитрий Песков, прессекретарят на руския държавен глава, цитиран от ТАСС.

"Не, позицията на Кремъл не се е променила изобщо", коментира той информациите, според които Москва започва да се съмнява трябва ли да подкрепя Мадуро.

Песков увери в отговор на въпрос, че Кремъл не подготвя изтегляне на президента Николас Мадуро от Венецуела.

Москва и Вашингтон не обсъждат начини за уреждане на венецуелската криза, "няма никаква размяна на мнения със САЩ", заяви говорителят на Кремъл, запитан доколко е вероятно руското ръководство да осъществи по този повод контакти с правителството на Доналд Тръмп.

И докато руските официални представители публично изключват разговори с опозицията, такива контакти вероятно има, но зад завесите, коментира московски анализатор.

"Днес Мадуро контролира страната, но с всеки изминал ден той има все по-малко лостове за влияние, тъй като легитимността му се оспорва", казва Дмитрий Розентал, специалист по Венецуела в Московския държавен институт за латиноамерикански изследвания. "Шансовете му да се задържи на власт намаляват", смята той.

Гуайдо се обърна към Китай с обещание да се придържа към споразуменията, подписани съгласно законите, одобрени от Националното събрание, чийто пълномощия Мадуро отне през 2017 г. Демократична Венецуела би била по-добър залог за защита на инвестициите на Русия и Китай, каза той миналата седмица.

Ролята на "Роснефт"

Контролираното от опозицията Национално събрание разкритикува нарастващата роля на "Роснефт" – компания, оглавявана от мощния съюзник на Путин Игор Сечин, която има дялове в пет петролни фирми във Венецуела.

"Роснефт" обяви във вторник, че PDVSA, държавната компания за производство на петрол във Венецуела, е погасила половината от своя огромен дълг към "Роснефт" миналата година, дължейки 2.3 милиарда долара към края на 2018 г.

"Роснефт" придоби 49.9 процента дял в дъщерната компания на PDVSA в САЩ Citgo Petroleum, в качеството на обезпечение за 1.5 млрд. долара дълг през 2016 г. и подписа сделка през 2017 г. за експлоатация на две морски находища на природен газ. Тъй като тези сделки могат да бъдат отменени, защото не са одобрени от законодателите, Русия може да договори компромис, коментира Розентал.

Руска мисия посети Каракас миналия ноември и се сблъска на живо с мащабите на икономическия колапс. Делегацията, която се движеше с бронирани коли, беше шокирана от мизерията на обикновените хора по улиците, твърди руски официален представител, който е участвал в мисията.

В момента петролният износ на Венецуела достигна 28-годишен минимум и ще пада още поради санкциите на САЩ, които удрят продажбите на PDVSA. Русия знае, че истинският виновник е лошото управление на най- големите доказани петролни залежи в света, казва Андрес Ангуло, професор по икономика в московския университет "Плеханов".

САЩ и техните съюзници са решени да отстранят Мадуро, докато Русия не може да рискува сериозна конфронтация със регион, считан за задния двор на САЩ, смята Иван Коновалов, директор на московския Център за изследване на стратегическите тенденции.

В края на краищата, Гуайдо няма да е такава трагедия за Русия, допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари