Русия започва да се готви за президентските избори догодина

Русия започва да се готви за президентските избори догодина

"На президентските избори в Русия ще бъде задействан корпоративният ресурс, пише в понеделник руският в. "Комерсант". Бизнесът ще получи роля в президентската кампания, подчертава изданието. Според източници, близки до администрацията на президента, неофициалният предизизборен щаб на Владимир Путин ще заработи още през март, една година преди вота.

Според политолози за президентската кампания ще бъдат мобилизирани всички ресурси, включително държавните корпорации и бизнес структури като "Газпром" и "Роснефт". Те определено ще могат да се справят със задачата да бъде повишена избирателната активност, смята политологът Екатерина Курбангалеева. От гледна точка на електоралния мениджмънт държавните корпорации представляват дисциплинирана, многобройна и разклонена мрежа (и база данни за избиратели), която не изисква допълнителни финансови ресурси, напомня тя.

Държавните корпоративни структури са непрозрачни за външен одит и по-трудно може да бъдат изобличени, че използват административен ресурс, отколкото например местните власти, изтъква аналитикът Михаил Виноградов. Привличането на корпорациите е най-добрият ход за решаване на проблема с избирателната активност, допълва политологът Леонид Давидов.

С оглед на президентския вот Кремъл започва месечен мониторинг на ключовите икономически отрасли, за да открои събития, способни да повлияят на избирателните нагласи по места, пише в. "Ведомости". В центъра на вниманието са големите предприятия от металургията, автомобилната промишленост, петролногазовата промишленост. Ресорните министерства ще се отчитат пред кабинета. Кремъл трябва да знае за позитивните събития, за да насрочва според тях някакви посещения, а за негативните - за да изглади ситуацията, докато е време, обяснява служител в една от наблюдаваните компании.

Новият мониторинг се вписва в поредицата анализи, вече провеждани от властта в Русия - проучват се доклади на тайните служби, социологически анкети, справки от министерствата, публикации в местни медии и в социалните мрежи, отбелязва политологът Абас Галямов.

В Русия е създадено движение за промени в изборното законодателство. Новото обществено сдружение "Изборните закони - за избирателите" се оглавява от Аркадий Любарев, съпредседател на правозащитното движение "Голос", посочва "Независимая газета", цитирана от Би Би Си.

Още през март на базата на Комитета за граждански инициативи на бившия финансов министър Алексей Кудрин ще започне подготовка на предложения за законови поправки, които ще бъдат изпратени на председателката на ЦИК Ела Памфилова. Ще бъде предложено например връщане на графата "против всички" в избирателните бюлетини, сваляне на бариерата на 3 процента, облекчаване на някои изборни процедури. С оглед многопартийността в Русия най-интересна е идеята за връщане на предизборните коалиции в процеса. Не се знае обаче кои предложения ще бъдат чути от властите, пише "Независимая газета".

Всъщност либералните експерти не очакват никакви пробиви от днешната власт в Русия. Изгубени са вече надеждите, свързани с идването в ЦИК на Памфилова - известна правозащитничка, твърди наблюдателят Николай Миронов. Според него руските изборни закони няма да се променят съществено и за президентските избори през 2024 г., ако ситуацията в страната не стане критична и не подтикне властта към известна либерализация.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?