Русия започва колонизация на Луната през 2030 г.

Русия ще започне колонизацията на Луната през 2030 г., съобщи руският в. "Известия".

Според проекта на руската космическа програма за колонизиране на Луната, разработвана от руската космическа агенция Роскосмос, Русия планира да създаде лунен полигон и база за добив на полезни изкопаеми на Луната.

В статия от 11 април във в. "Росийская газета", руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че стратегическите задачи на Русия за усвояване на космическото пространство са свързани с разширяване на руското присъствие в околоземната орбита, с колонизацията на Луната, с началото на усвояването на Марс и на други обекти от Слънчевата система.

Сега авторите на проекта за колонизиране на естествения спътник на Земята не изключват привличането на частни инвеститори.

Според Иван Мойсеев ръководител на Института за космическа политика на Русия, Луната е първата стъпка по пътя към далечния космос и може да се използва за перспективен
космодрум.

Според Андрей Йонин, член кореспондент на руската Академия по космонавтика, мащабни проекти като тези за колонизирането на Луната или на Марс едва ли ще бъдат реализирани за държавна сметка.

Споделяне

Още от Свят