Русия започва масови изпитания на втора ваксина срещу коронавирус

Русия започва масови изпитания на втора ваксина срещу коронавирус

Русия каза, че планира да започне днес масови изпитания на своята втора ваксина срещу коронавирус "ЕпиВакКорона" върху хора на възраст над 18 години, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Руската служба Роспотребнадзор заяви, че ваксината, разработена от сибирския Институт "Вектор", е получила разрешение този месец за провеждане на изпитания върху 150 доброволци на възраст над 60 години и 3000 доброволци над 18 години.

Според службата изпитанията ще се проведат в Москва и още няколко града, включително Казан и Калининград.

От септември случаите на коронавирус в Русия значително се увеличават, но властите не искат да налагат строга карантина и казват, че целенасочените мерки са достатъчни за справяне с кризата.

Русия заяви по-рано този месец, че другата ѝ ваксина "Спутник V" е показала по първоначални данни 92 процента ефективност.

Властите потвърдиха днес 26 338 нови заразявания с вируса, с което общият им брой стана 2 295 654. Съобщени бяха и 368 смъртни случая през последното денонощие, с което общият им брой по официални данни достигна 39 895.

Близо 30 на сто от смъртните случаи в Русия от началото на пандемията са били регистрирани през ноември (11 905). Този месец в страната са починали 1,6 пъти повече хора с коронавирус, отколкото през октомври (7268), сочат изчисления на ТАСС.

Общият брой на регистрираните в страната заразени доближава 2 милиона и 300 хиляди (2 295 654). Русия е на четвърто място в света по този показател след Съединените щати, Индия и Бразилия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?