Русия засилва връзките си с кюрдите в Ирак и Сирия, за да закрепи позициите си в региона

Русия засилва връзките си с кюрдите в Ирак и Сирия, за да закрепи позициите си в региона
Русия засилва връзките си с кюрдите в Сирия и Ирак - тактика, която може увеличи влиянието на Москва в региона и да подкопае дългогодишния съюз между САЩ и тази етническа група, която си няма собствена държава, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.
 
Изграждайки връзки с някои кюрдски групи чрез доставки на оръжие и боеприпаси и сключване на сделки за петрол, Кремъл възнамерява да надгради сегашното си присъствие региона, основано на добрите отношения със сирийския президент Башар Асад, допълва изданието.
 
Действията на Москва може да подтикнат американците да увеличат оръжейните доставки за кюрдите в Ирак и Сирия, за да не позволят на Русия да вземе надмощие, смята Марк Кац от университета "Джордж Мейсън", който преподава руска външна политика.
 
"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че Русия е обърнала погледа си към кюрдите, след като Турция свали руски военен самолет и в последствие двете държави развалиха отношенията си. Анкара смята най-голямата военно-политическа организация на сирийските кюрди за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).
 
Протягането на ръка на Русия към кюрдите в Ирак пък предизвиква в политическите среди притеснения, че може да нарасне напрежението между Москва и Вашингтон, който иска да запази Ирак като унитарна държава.
 
Кюрдското регионално правителство в Ербил е до голяма степен автономно, но досега контролът върху разпределението на оръжията бе в ръцете на Багдад, което даваше на централното правителство силен лост на влияние, пише в. "Уолстрийт джърнъл".
Споделяне

Още от Свят