Руска армада плава към бреговете на Сирия

Руска армада от военни кораби плава към бреговете на Сирия, за да гарантира безопасното изтегляне на руските граждани и на част от оборудването в единствената руска военноморска база на сирийското пристанище “Тартус”. Това съобщиха руски и кипърски медии.

Силно присъствие на руски бойни кораби се наблюдава край бреговете на Кипър, съобщава в. "Филелефтерос", предаде БТА. Вестникът отебялза, че за първи път военни кораби на Русия пускат котва в Лимасол.

В неделя от Кипър е отплавала фрегатата “Сметливи”. В понеделник в Лимасол се очаква да пристигне втори руски кораб за презареждане. Той ще отплава от острова в сряда, а в следващите дни се очаква да акостират и други кораби на руския военноморски флот.

Руският военноморски флот в района е представен от десантите кораби "Николай Филченков" и "Цезар Куников" и други два спомагателни кораба и плават към Сирия, твърдят гръцки медии.

Руски източници оценяват тази мисия на флота като "извънредна" с мотива, че е предприета за гарантиране безопасността на руските граждани и за изтегляне на част от руското "оборудване" от единствената руска военноморска база на сирийското пристанище Тартус.

Вчера Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) обяви, че Сирия е в състояние на гражданска война, което означава, че може да се променят правилата на бойните действия и да се подготви почвата за съдебни процеси за военни престъпления.

Съобщението беше направено броени часове след като Дамаск отрече правителствените сили да са извършвали клане в село Таримса и отхвърли твърдението на ООН, че режимът е използвал при атаката тежко въоръжение и хеликоптери. То бележи важен момент в развитието на конфликта в Сирия, който премина от антиправителствени протести в повсеместно въстание.

Досега Червеният кръст казваше, че съществуват локализирани състояния на гражданска война в Хомс, Хама и Идлиб.

Международният комитет на Червения кръст има репутацията на пазител на Женевската конвенция, която определя правилата на военните действия. Заявлението на организацията означава, че смята всички цивилни и задържани лица за защитени според международното право.

Споделяне

Още от Балкани