Руска балистична ракета се самоунищожи при учение

Руска изпитателна балистична ракета, изстреляна днес от подводница, се е самоунищожила, след като се отклонила от траекторията си, съобщи пресслужбата на руския ВМФ, цитирана от РИА Новости.

"Изстрелването от подводницата е било извършено съгласно плана и параметрите на полета са били нормални в продължение на 98 секунди, след което ракетата е започнала да се отклонява от предвидената траектория и се е самоунищожила", се казва в съобщението на пресслужбата.

Ракетата е била изстреляна в рамките на стратегическите маневри в Баренцово море, които бяха наблюдавани от президента Владимир Путин.

Държавните телевизии скриха истината

Нито една от двете държавни телевизии в Русия (Първи канал и "Россия") не съобщи за провала при изстрелването на три балистични ракети по време на ученията на Северния флот, предаде Lenta.ru. От всички централни телевизии за двете аварии - във вторник и сряда - съобщи само НТВ, а останалите не отрониха и дума.

Назначена е комисия да разследва причините за аварията, която стана ден след като поради технически проблеми се провали изстрелването на две балистични ракети РСМ - 54 от атомната подводница "Новомосковск". Когато е даден пуск на първата ракета, уредите показали, че тя е изстреляна, но в действителност тя не е. След неуспешното изстрелване на първата ракета пускът на втората е бил отменен, а подводницата веднага се отправила към базата, предаде Lenta.ru.

Президентът Путин наблюдаваше най - голямото военно учение на руските въоръжени сили от много години насам, чиято цел е да провери ефективността на руския ядрен щит, предаде Би Би Си.

Руските медии допускат, че Путин използва събитието, за да покаже вярата си във въоръжените сили в навечерието на президентските избори следващия месец, които се очаква да спечели с лекота.

Официално той не е в предизборна кампания, но всяка негова проява се отразява подробно от руските медии. Като наблюдател на ученията Путин изглежда като човек, запознат отблизо с военните въпроси.

Преди провеждането на предишните избори той управлява боен самолет в Чечения.

Вчера Путин беше на борда на атомната подводница "Архангелск", за да наблюдава най- мащабните военни учения, провеждани в рамките на мандата му.

Допълнителна символика на събитието придава фактът, че ученията се провеждат в Баренцово море, където през август 2000 г. потъна подводницата "Курс" и 118 моряци загинаха. Самият инцидент и бавната реакция на Путин са най-тъмното петно от президентството му, отбелязва Би Би Си.

Но ако той е смятал като върховен главнокомандващ да демонстрира силата на въоръжените сили, трябва да е преживял разочарование.

Един от най- върховите моменти на маневрите трябваше да е именно изстрелването на двете балистични ракети, които да ударят цели на полуостров Камчатка, на около 5000 км. разстояние. Според командването на Северния флот изстрелването е било блокирано от сигнала на военен спътник.

Три часа по-късно обаче командващият на военноморските сили Владимир Куроедов каза, че няма провал, тъй като изстрелването на ракетите било планирано като "условно" - тоест, да бъде извършена цялата процедура по даването на пуск, но без реален пуск.

Три обстоятелства обаче правят съмнителни тези обяснения. Първото е, че когато "Курск" потъна, висшето командване на МВФ предостави информация, която след това се оказа невярна.

Второ, командването на Северния флот вече призна за провал в изстрелването на ракетите.

Трето, при започването на ученията миналата седмица беше съобщено, че един от най- важните моменти в него ще е именно изтрелването на ракети от Баренцово море по цели на полуостров Камчатка.

Ако това не трябваше да бъде правено с истински ракети, какво е имал предвид Владимир Путин като каза, че целта на учението е да тества ефективността на руския ядрен щит?

Днес обаче президентът определи като успешни завършилите командно -щабни учения и заяви, че в най-близко бъдеще ракетните войски със стратегическо предназначение ще получат най- новите комплекси, предаде РИА Новости. Путин дори не изключи създаването на руска система за противоракетна отбрана.

На пресконференция в Плесецк той обеща да снабди ракетните войски с такива системи на въоръжение, с които в дадения момент не разполага нито една страна в света. По думите му, новите ракети ще са най-мощни като далекобойност, точност, скорост и маневреност.

"Руската армия се укрепва и модернизира не за агресивни действия, а за защита на гражданите и националните интереси на нашата страна", каза Путин.

Ние ще правим всичко, за да може нашите бивши противници да ни станат партньори, а партньорите - съюзници", заяви руският президент.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?