Руска банка иска да купи затворената "Виктория"

Руска банка иска да купи затворената "Виктория"

"Банк Российский кредит" е заявила интерес да купи затворената българска банка "Виктория". Писмото им с намерения да влязат на българския пазар е получено в Министерството на финансите в петък, съобщиха от ведомството на министър Румен Порожанов.

От БНБ към момента не съобщават дали има получено такова писмо и при тях. Първоначалният план на Централната банка по отношение на групата КТБ беше т.нар. "добри активи" да бъдат отделени в търговска банка "Виктория" и тя да отвори врати. Аргументите за това бяха, че тази банка е управлявана добре и е здрава.

Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория".

По-късно през деня се очаква одиторите на "Корпоративна търговска банка" и на банка "Виктория" да внесат окончателния доклад за състоянието им в БНБ. Той трябва да даде ясно за размерът на "финансовата дупка" в КТБ и да послужи за взимане на решение за съдбата на двете банки – фалит или оздравяване.

След като се запознае с анализа, Управителния съвет на БНБ в най-кратки срокове ще съобщи решението си.

Процедурата по изпълнението на окончателното решение ще приключи до 20 ноември и няма да има ново удължаване на срока на специален надзор за двете банки, обещаха преди дни от БНБ на среща с вложителите.

КТБ беше затворена на 20 юни, а два дни по-късно същата мярка беше приложена и спрямо банка "Виктория".

Заради забавеното изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро, Европейската комисия заведе наказателно дело срещу страната ни.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?