Руска бомба убила 15 деца в училище в Източна Гута

Русия и Китай блокираха заседание на Съвета за сигурност за хуманитарната ситуация в Сирия

Руска бомба убила 15 деца в училище в Източна Гута

Руската авиация е пуснала противобункерна бомба върху училище в Източна Гута, при което са загинали 15 деца, заявиха германски хуманитарни организации, цитирани от ДПА.

Организациите, "Медико интернешънъл" и "Адопт а революшън", през последните пет години били подпомагали училището. То било ударено в понеделник вечер.

В съвместно съобщение на организациите се посочва, че бомбата "преминала през три етажа, преди да избухне в мазето".

Видът на бомбата подсказва, че най-вероятно зад нападението стои руската авиация, заявиха организациите.

"Руската бомбардировка е целенасочено убийство на деца", каза Тил Кустер, представител на "Медико интернешънъл".

Сирийският център за наблюдение на човешките права заяви, че 15 деца и две жени са загинали, докато са се криели в училището.

Неправителствената мониторингова организация съобщи, че бомбардировката била нанесена в град Арбин, южно от Дамаск, който все още е под контрола на бунтовниците. Убитите цивилни били намерили убежище в училище.

Сирийските правителствени сили превзеха над 80 процента от Източна Гута, откакто започнаха на 18 февруари масирана офанзива за превземане на последния бунтовнически анклав в района на Дамаск. Оттогава в Източна Гута бяха убити над 1400 души, сред които близо 300 деца и 200 жени. При обстрел на Дамаск от анклава загинаха около 50 цивилни.

Русия блокира Съвета за сигурност

Русия, Китай и други страни междувременно блокираха заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на хуманитарната ситуация в Сирия, предадеРойтерс.

"Не виждаме никакво оправдание за тази среща, при условие че човешките права не са тема на дневния ред на Съвета за сигурност", заяви руският заместник-постоянен представител в ООН Генадий Кузмин.

Франция и още шест страни членки на съвета поискаха заседанието, на което се очакваше да говори и върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн. Процедурното предложение обаче събра осем гласа "за" при девет необходими. С "против" гласуваха Русия, Китай, Казахстан и Боливия. Три страни - Кот д'Ивоар, Екваториална Гвинея и Етиопия - се въздържаха.

Съветът за сигурност по принцип много рядко отхвърля процедурни предложения, отбелязва АП.

Впоследствие осемте страни, подкрепили предложението, без Кувейт се събраха на неформална среща за хуманитарната ситуация в Сирия. На тази среща върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн осъди Съвета за сигурност на световната организация за бездействието за Сирия.

Сирийският конфликт води света към гибел, а Съветът за сигурност не предприе решителни действия за защита на правата на човека и предотвратяване на смъртта на хора, изрази съжаление Хусейн и предупреди, че този провал има дълбоки последици, тъй като безнаказаността разрушава света.

Всички страни в сирийския конфликт извършват смразяващи ума престъпления, като прибягват до незаконни методи за водене на война, подчерта върховният комисар на ООН за правата на човека, цитиран от Асошиейтед прес. Той обаче бе особено критичен към режима на президента Башар ал Асад, когото обвини в безразборно избиване на собствения му народ.

Хусейн спомена изрично офанзивата на правителствените сили в бунтовническия анклав Източна Гута, където според него се извършват военни престъпления, били са извършвани атаки с химическо оръжие и гладът се използва като оръжие.

Никога преди кампаниите срещу тероризма не са били използвани по-често за оправдаване на безскрупулна употреба на сила срещу цивилни, отколкото през последните няколко месеца в Сирия, подчерта той.

Сирийското правителство и неговите съюзници квалифицират всички групировки, срещу които воюват в Сирия, като терористични.

В общо писмо до останалите държави членки на съвета САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Швеция, Холандия, Кувейт и Перу казаха, че е наложително ООН да предприеме незабавно решителни действия за постигане на примирие в Сирия, ако страни членки на организацията, по-конкретно Русия и сирийското правителство, не спазват резолюцията на Съвета за сигурност за хуманитарно прекратяване на огъня.

Британският и френският постоянен представител в ООН разкритикуваха изрично ролята на Русия, ключов съюзник на режима в Дамаск.

Сирия върви към катастрофално разделение и групировката "Ислямска държава" може да се завърне, ако не бъде сключено всеобхватно мирно споразумение. Това предупреди специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс.

В реч в Женева Де Мистура подчерта, че неформалното разделение на Сирия на райони, които на практика са под контрола на чужди държави, ще доведе до катастрофа не само за нея, но и за целия регион. Особено опасно би било от мирния процес да бъде изключено сунитското мнозинство, тъй като сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" тогава ще се завърне в Сирия.

Същевременно организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че бойци на "Ислямска държава" са превзели снощи полуопразнено предградие на Дамаск след ожесточени боеве с проправителствените сили, предаде Асошиейтед прес. Според организацията предградието, което се казва Кадам, е било превзето от джихадистите, след като преди седмица било предадено от сирийските бунтовници на правителството.

СЦНЧП посочва, че при боевете са загинали 36 проправителствени бойци, а десетки са били ранени или пленени. Организацията допълва, че правителството е изпратило към района подкрепления.

Боевете в Кадам, южно предградие на Дамаск, се водят, докато сирийските сили са съсредоточени върху превземането на контролираните от бунтовниците покрайнини на столицата в анклава Източна Гута.

Споделяне

Още от Свят