Руска експанзия на ядрения и газов пазар в Япония

Руска експанзия на ядрения и газов пазар в Япония
Визита на руския премиер Владимир Путин в Япония, започнала на 11 май, подготвя руската експанзия на местния ядрен и газов пазар, става ясно от информации на руските медии във вторник.

Подписано с японския премиер Таро Асо споразумение за сътрудничество в мирното използване на атомната енергия" ще осигури на Русия една четвърт от пазара на ядреното гориво в Страната на изгряващото слънце. "Руският дял в ядреното гориво в Япония в момента е 15 процента и сега се сключват договори за увеличаване на обема през следващите години до 25 процента", каза Путин пред японски журналисти в навечерието на срещата си с Асо, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Във вторник след подписването на споразумението ръководителят на “Росатом“ Сергей Кириенко съобщи, че документът осигурява дългосрочни доставки за 10 години напред на руски нискообогатен уран за Япония на стойност стотици милиони долари, предаде РИА Новости. По думите му се очаква подписване и на руско-японски проект за преработка на регенериран уран.

В рамките на руско-японски бизнес форум президентът на “Газпром“ Алексей Милер пък посочи, че делът на руския втечнен газ на японския пазар ще превиши 8 на сто.

Това ще стане след като заводът за производство на втечнен газ в Сахалин, който бе пуснат в експлоатация през февруари 2009 г., достигне пълната си мощност от 9.6 млн. т втечнен газ годишно. Предприятието преработва суровината, добивана в рамките на проекта “Сахалин-2“ и транспортирана по 800 км газопровод до завода в Пригородно. Японски, американски и корейски компании вече договориха голяма част от продукцията за 25 години напред.

"Пристигането на първия танкер с руски втечнен природен газ в Япония означава начало на качествено ново равнище в развитието на двустранните отношения“, отбеляза Милер.

Според президента на “Газпром“ сътрудничеството с Япония играе важна роля в изпълнението на източната програма на руската компания. Тази програма включва освен проектите “Сахалин-1“ и "Сахалин-2", който се изпълнява съвместно с японските фирми “Мицуи“ и “Мицубиши“, а също и с “Шел“, но и газопровода Сахалин-Хабаровск-Владивосток, допълни Милер.

В рамките на премиерската визита Русия покани Япония и другите азиатски страни да участват в завършването на строителството на петролопровода към Тихия океан.

"Първата част от петролопровода до Скороводино (Амурска област)е завършена. След това петролът ще се насочи към Тихия океан, където в най-близко бъдеще ще бъде построена платформа за товарене на кораби. Скоро ще започне изграждането на втората тръба към Тихия океан. Каним японските компании да участват в завършването на строежа", заяви Путин.

Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин обаче отбеляза, че за да се ускорят доставките на руски петрол за пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион, е необходимо не само Япония, но и други страни да обмислят възможността за преки инвестиции за завършването на проекта.

Пред бизнесмените Путин заяви още, че световната криза не може да бъде преодоляна само с усилията на един икономически лидер.

"Глобалната криза ясно показа, че в световната икономика, както и в световната политика, със силите на един, дори много силен лидер, е невъзможно да се гарантира стабилност, устойчивост и предсказуемост", отбеляза руският премиер.

"За решаването на тази задача лидерството трябва да бъде колективно", подчерта той и допълни, че във връзка с това страната му "планира да развива пряк диалог с деловите среди на водещи страни, включително и с представители на японския бизнес".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?