Руска фирма все пак ще строи "Турски поток" у нас

"Булгартрансгаз" не знае с кои подизпълнители работи "Аркад", докладва заварени 103 км

Сръбският участък на "Турски поток"

Регистрираната в Белград руска компания "Инфраструктурно развитие и строителство - IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода "Турски поток" през Сърбия, ще работи като подизпълнител и на българския участък от тръбата. Това предаде агенция БГНЕС във вторник, а от възложителя на трасето у нас "Булгартрансгаз" обявиха,че не знаят с кои фирми работи наетият да изпълни строежа консорциум "Аркад".

Договорът с "Аркад" бе подписан на 18 септември 2019 г. след продължила месеци наред сага първо с техния избор, отстраняване от поръчката за сметка на другия кандидат за поръчката с руско участие в него, обжалване на това решение и връщане на договора за 1.1 млрд. евро без ДДС на саудитците. Това стана след като руският участник в конкурента за поръчката ГРРБ оттегли жалбата си и това позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договорът. По информация на Mediapool до това се стига след пазарлък за даване на част от поръчката на руснаците. Малко след подписването на поръчката енергийният министър теменужка Петкова каза пред Mediapool, че ще бъде изискана информация от "Аркад" с кои подизпълнители ще работи. Тя обаче уточни, че изпълнителят по всяка време може да променя фирмите, с които работи, без да е длъжен да информира за това "Булгартрансгаз",

Сега се твърди, че IDC ще изгради над 100 километра газопровод от границата със Сърбия през територията на България като подизпълнител на "Аркад". Работата им щяла да започне през март

Компанията с руски генезис има опит при осъществяването на такива мащабни проекти, ще използва машините и част от работниците, с които е построен "Турски поток" през Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на тръбопровода, т.е. ще бъде извършена комплексна услуга, посочва БГНЕС.

Само преди месец ръководителят на "Сърбиягаз" Душан Баятович обяви готовността на компаниите, изградили сръбския участък на "Турски поток", да помогнат на България за строежа.

По повод информацията за руския строител от "Булгартрансгаз" (БТГ) обявиха, че според българското законодателство отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности.

Държавният газов оператор досега не бил уведомяван за привличане на подизпълнители за изграждането на трасето от 474 км, което трябва да стане за общо 615 дни, като първите 308 км от обекта трябва да се завършат за 250 дни, изтичащи в края на май 2020 г.

Изпълнителя носи отговорността за изпълнението на обекта, а възложителят няма право да влияе върху създадената от "Аркад" организация на работа, допълват от БТГ.

Компанията се отчита и за свършеното досега по проекта. От данните става ясно, че са заварени 103 км тръби, а по още 27 км са разнесени тръби. Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби или за 239.36 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162.6 км. Работи се на територията на 15 общини в пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, информират от БТГ

Компанията припомня, че за реализацията на разширението на газопреносната мрежа от турската до сръбската  граница е сключен договор и с фирмата "Ферощал Балкангаз" на 3 октомври 2019 г. Той е за изграждането на две компресорни станции – в землището на варненското село Ветрино и на монтанското село Расово, област Монтана.

Този договор е със срок за изпълнение 715 дни и не е ясно как ще бъде въведен в експлоатация газопроводът преди построяването на компресорните станции за преноса на суровината. Срокът излиза извън този за линейната част с "Аркад".

От БТГ допълват, че към настоящия момент договорът с "Ферощал" се изпълнява в срок, поръчани за производство са компресорните агрегати на американската компания "Солър Търбайнс", изработват се и необходимите инвестиционни проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура.

В началото на март 2020 г. ще бъде подписан и договорът с избраната компания за изготвяне на оценката за въздействие върху околната среда на компресорната станция "Нова Провадия" край Ветрино.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес