Руска НПО е глобена по закона за "чуждестранните агенти"

Единствената независима руска неправителствена организация за наблюдение на избори "Голос" беше глобена от властите с 300 хиляди рубли (10 хиляди долара), тъй като не се е регистрирала като "чуждестранен агент". Това е първият случай в Русия на прилагане на предизвикалия спорове закон, задължаващ НПО, които получават финансиране от чужбина и са ангажирани с политическа дейност, да се регистрират като "чуждестранни агенти", съобщи Асошиейтед прес.

Руската дума прие закона през ноември. Правозащитниците и структури на гражданското общество смятат, че той е инструмент за подкопаване на авторитета им.

Представители на "Голос" казаха, че ще обжалват решението на съда. Организацията отказва да се регистрира като "чуждестранен агент", тъй като смята дейността си за обществена, а не за политическа, и отрича да получава финансиране от чужбина.

АП посочва, че тя е била глобена, тъй като е получила парична награда от Норвежкия хелзинкски комитет, който подкрепя лицата, преследвани заради възгледите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?