Руска област иска да прави общи агрофирми с България

Уляновската област в Русия предложи на България да се направят на нейна територия съвместни производства за преработка на плодове и зеленчуци и за бутилиране на български вина. Това стана на среща на зам.-министъра на земеделието и горите Димитър Пейчев и губернатора на Уляновска област Сергей Морозов, съобщиха от агроведомството. В хода на разговорите е било обсъдено и сътрудничеството при въвеждането на нови технологии при отглеждане на зеленчуци и плодове в селскостопанските предприятия и провеждане на стажове на руски земеделски специалисти в наши селскостопански предприятия.

Пейчев посочил, че ще бъде предоставен списък на български предприятия, където може да се проведе обучение на руски земеделски специалисти. Освен това те ще може да използват и  базите на научните институти и лаборатории към Министерството на земеделието и горите.

Пейчев и Морозов се съгласиха, че стокообменът между България и Руската федерация трябва да бъде увеличен, а вносът на български аграрни стоки да нарасне. Те се споразумяха да бъде организирана среща между представители на българския и руския бизнес в областта на земеделието и хранителната промишленост.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?