Руска оферта към Киев: По-евтин газ и продължен транзит срещу управление на мрежата

Милер, Медведев, Бойко и Медвечук са обсъдили газови въпроси

Русия и газовият ѝ монополист "Газпром" отправиха оферта към украински политици, които са се устремили към бъдещата власт, за по-евтини доставки на природен газ, за продължаване на транзита за Западна Европа след 2019 г. и за участие от страна на руския концерн в евентуален газотранспортен консорциум, който да  управлява газовата мрежа на Украйна.

Това стана ясно след среща на руския премиер Дмитрий Медведев и шефа на "Газпром" Алексей Милер в Москва с кандидата за президент на Украйна Юрий Бойко и Виктор Медвечук, който е ръководител на политическия съвет на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот".

"Винаги сме подкрепяли предложението за консорциума (отдавнашна идея за даване на газопреносната мрежа на Украйна за управление на чужда консорциум, който да я модернизира – б.ред.) , винаги сме били поддръжници на този проект. Ако бъде направено предложение от украинска страна да проведем преговори, ще ги проведем и ще станем участници в газотранспортния консорциум", заявил Милер, цитиран от руската агенция ТАСС.

"Без съмнение, такъв проект би послужил за повишаване надеждността и стабилността на транзита през територията на Украйна за потребителите в Европа", отбелязва шефът на "Газпром". Той допълва, че компанията му е готова да продължи транзита на газ през Украйна в страните от Европа, продължавайки сега действащия договор с Киев.

По думите му "Газпром" е готов да започне преговори по нов договор с Украйна за доставки на газ, който ще позволи да се намалят цените на крайните потребители в страната с една четвърт.

"Разбира се, днес е рано да се говори за конкретни цени но такъв договор, но знаейки приблизителните крайни цени за потребителите на украинския пазар, може да се каже, че по новия договор за преки доставки на руски газ до украинския пазар, цената ще е някъде с четвърт по-ниска от сега действащите цени", заявява Милер.

ТАСС припомня, че на тристранна среща в Брюксел между Русия, Украйна и Европейския съюз по газовите въпроси през януари 2019 г. бе заявено, че Киев е получил на място предложение за продължаване на транзита на руски газ през страната след 2019 г. Представители на украинската делегация обаче казаха, че офертата е просто да продължаване на съществуващия транзитен договор, което не устройва Киев, но тя ще бъде проучена от страна на Украйна и Еврокомисията.

Брюксел се стреми да запази руския газов транзит през Украйна като важен източник на средства в украинския бюджет, защото в противен случай може да са наложи да увеличи своята финансова помощ за Украйна, отбелязва още руската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес