Руска партия предложи предизборна коалиция на Собчак, Навални и Явлински

Михаил Касянов

Във връзка с президентските избори в Русия през март 2018 г. председателят на руската опозиционна партия ПАРНАС Михаил Касянов предложи коалиция на Ксения Собчак, Алексей Навални и Григорий Явлински, които обявиха, че ще се кандидатират за висшия пост. Това се казва в изявление на Касянов, цитирано от ТАСС.

Лидерът на ПАРНАС разглежда като потенциални участници в предизборна коалиция бореца срещу корупцията Алексей Навални, телевизионната журналистка Ксения Собчак, основателя на опозиционната партия "Яблоко" Григорий Явлински и самата тази политическа сила, както и други "организации от демократичния фланг".

 

Според Касянов тримата кандидати може да бъдат официално издигнати през декември на партийни конгреси или събрания на избиратели.

Ако властите в Русия "регистрират повече от един кандидат, коалицията ще определи единен кандидат на демократичната опозиция", който може да бъде издигнат от ПАРНАС, посочва Касянов.

Кампанията за президентските избори в Русия ще започне официално през периода от 7 до 17 декември, а вотът ще се състои на 18 март.

Председателката на руската ЦИК Ела Памфилова обясни по-рано, че Алексей Навални не може да участва в надпреварата, тъй като е осъждан. Присъдата срещу Навални за финансови злоупотреби, според него политически мотивирана, му затваря по закон пътя към изборите напролет, но той води кампания с митинги из Русия още от септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят