Руска правозащитна организация е предложена за Нобелова награда

Руската правозащитна организация “Мемориал” е предложена за Нобелова награда, съобщава в петък “Газета виборча”.

“Мемориал” е издигната от група депутати на Европейския парламент: Кристофър Бизли (Великобритания), Гунар Хокмарк (Швеция), Туне Валдо Келам (Естония), Богдан Клих (Полша), Рихардс Пикс (Литва) и Ари Ватанен (Франция).

“Тази организация е добре известна със своя принос за изнасяне на истината за престъпленията на комунистическия режим в СССР, реабилитацията на жертвите на терора, помощта си за жителите на горещите точки в постсъветското пространство”, отбелязва изданието.

Наред с това “Мемориал” постигна признание за полските офицери и чиновници, убити в Катин през 1940 г., жертва на политическите репресии, и изисква от властите тяхната официална реабилитация.

Лауреатът, спечелил престижната световна награда ще бъде обявен през октомври.

В началото на седмицата стана известно, че от дейността на “Мемориал” се интересува руската прокуратура. Тверската прокуратура на Москва поиска от правозащитната организация документите, които изясняват кой и с какви средства е издал наръчник за руснаците, желаещи да отправят жалба към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Споделяне

Още от Свят