Руска ракета се разпадна във въздуха

Сн: Нюз.ру

Руска ракета носител "Протон-М", с която в орбита трябваше да бъдат изстреляни три навигационни сателита "Глонасс-М", се разпадна във въздуха веднага след старта от Байконур, Казахстан.

Oтломките паднаха на земята недалеч от казахстанския космодрум, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

От  руската космическа агенция "Роскосмос" съобщиха, че аварията се разследва.

При подобен инцидент през декември 2010 г. "Протон" не успя да изведе в орбита други три сателита "Глонасс", които паднаха в Тихия океан.

Причините за аварията се разследват от комисия начело с Александър Лопатин, заместник-ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос". Няма заплаха за околните селища в Казахстан и хората не се евакуират, съобщиха по-рано източници от местните спасителни служби.

Според застрахователите обаче в момента на експлозията в ракетата е имало почти 500 тона гориво, включващо отровни вещества. Те може да са попаднали в почвата и атмосферата, затова районът около мястото на катастрофата предстои да се почисти, заяви служител в "Евразия".

В зоната действат екипи за химически контрол, но засега не са установени наднормени количества вредни вещества, съобщи по-рано "Роскосмос".

Според руската космическа агенция стартовият комплекс и персоналът не са пострадали при аварията, причинена от "аварийно изключване на двигателите на 17-ата секунда от полета". По предварителни данни на мястото, където са паднали отломките, също няма жертви и разрушения.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?