Руска телевизия излъчи смразяващи кадри от първия ден на обсадата

Руската телевизия НТВ излъчи смразяващи кадри от завземането на училището в Беслан в Северна Осетия от миналата седмица, когато стотици деца и възрастни бяха задържани като заложници от въоръжена група. Най-малко 335 души бяха убити след кървавата развръзка в петък.

Съобщено бе, че краткият филм от първия ден на обсадата е заснет от похитителите. На него се вижда изпълненият с хора физкултурен салон, целият опасан с експлозиви по пода и баскетболните кошове, явно готови за използване.

На видеозаписа, показан във вторник вечерта, се вижда, че много от заложниците са с ръце над главата.

Целта на похитителите е била да заснемат експлозивите, с които са разполагали. На отделни кадри се виждат терористи с качулки на главите и седящи заложници, които изглеждат относително спокойни.

Продължителността на записа е около минута и половина. Телевизията не уточни как се е сдобила с касетата, но съобщи, че е заснет от похитителите.

На кадрите се вижда един от похитителите, стоящ до изплашено момче, да сочи своя крак, поставен върху учебник, върху който явно е прикачено устройство за задействане на бомба. На заден план в един от входовете към салона се вижда облечена в черно жена с пистолет в ръка. Чува се как един от похитителите говори на местния език.

На друг кадър се вижда кръв по пода, както и огън в друго помещение на училищната сграда.

Над 100 тела не са разпознати

В Беслан, който е потънал в скръб и гняв, във вторник около 200 човека се редиха на опашка, за да дадат кръвна проба за ДНК - тестове, чрез които да се идентифицират тела на загинали.

Властите казаха, че около 107 тела са тежко обгорели и увредени от експлозиите и не могат да бъдат разпознати.

Кореспондентът на ББС в Беслан предаде, че роднини на жертвите е трябвало да сами проверяват чувалите с трупове, тъй като няма точен списък на жертвите.

"Ние вече ходихме в моргата 10 - 15 пъти. Отворихме всички чували с трупове, но Тимор не е там", казва Слава, който търси 10-годишния си братовчед. "Запитахме властите къде са неговите останки и никой не можа да ни каже. Къде изчезнаха толкова много деца?", добавя Слава.

Във вторник десетки хиляди хора излязоха да протестират против тероризма на митинги по призив на правителството.

Московчани носеха плакати, религиозни икони и руски знамена по време на масовата проява на единство по време на втория ден от национален траур в памет на жертвите от обсадата.

В същото време нарастват критиките към руските власти заради кървавата развръзка на кризата, независимо от първоначалните обещания на президента Владимир Путин, че основната задача е да се запази живота на децата, взети за заложници.

Вестниците повдигат неудобни за властта въпроси, като този дали службите за сигурност действително не са имали планове да щурмуват училището. Все още не е ясно какви събития доведоха до трагедията, а президентът Путин отхвърли възможността за независимо разследване.

Някои обвиняват Путин, че се опитва чрез масовите митинги срещу тероризма да отклони общественото внимание от неудобните въпроси.

10 млн. долара награда за информация за Басаев и Масхадов

В сряда руската Федерална служба за сигурност съобщи, че ще изплати 300 милиона рубли (10 милиона долара) награда за информация за местонахождението на чеченските лидери Шамил Басаев и Аслан Масхадов, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Руските власти твърдят, че двамата чеченски сепаратистки лидери са организирали обсадата, което бе потвърдено от един от похитителите, който беше показан по телевизията в понеделник, но не бе идентифициран.

Международният пратеник на Масхадов Ахмед Закаев, който получи политическо убежище във Великобритания, отхвърли обвиненията. Според него излъчването на "признанията" на задържания похитител има за единствена цел "да сплаши тези, които поставят под съмнение политиката на Владимир Путин и призовават за започване на преговори с правителството на Масхадов".

Натиск за екстрадиция на заподозрени чеченски екстремисти

В същото време Русия заяви, че ще засили натиска за ектрадиция на заподозрени чеченски терористи след вълната от атаки, които тя се надява да убедят западните държави да не им предоставят убежище, съобщи Асошиейтед прес.

Руското външно министерство съобщи, че планира "допълнителни мерки" да осигури екстрадирането на лица като живеещия във Великобритания Ахмед Закаев, помощник на сепаратисткия лидер и бивш президент на Чечения Аслан Масхадов, и Иляс Ахмадов, бивш служител в правителството на Масхадов, който получи убежище в САЩ.

"Първоначалните данни от разследването сочат, че в терористичния акт в училището в Беслан, Северна Осетия, имат пряко участие Масхадов и неговите хора", се казва в съобщение на министерството.

Британското вътрешно министерство отказа да коментира дали е получило искане от Русия за екстрадиране на Закаев.

В понеделник президентът Владимир Путин обвини Запада в двоен стандарт към чеченския конфликт. На среща с чуждестранни журналисти той подчерта, че кръвопролитието в Чечения се подхранва от международни терористични мрежи, които използват исляма като оправдание.

"Те извършват тези актове под религиозни лозунги като Бин Ладен. Защо Бин Ладен е наричан терорист, а не бунтовник? Къде е логиката?", попита руският президент.

Във вторник администрацията на президента Буш изтъкна отново позицията си, че конфликтът в Чечения може да се реши само по политически път, посочва Асошиейтед прес. Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър остави също отворена възможността представители на САЩ да се срещат с чеченци, споделящи различни възгледи, като добави: "Ние не се срещаме с терористи."

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?