Руска военна полиция контролира сирийския град Дума

Руска военна полиция контролира сирийския град Дума

Сирийската армия установи пълен контрол над град Дума, намиращ се досега под контрола на групировката "Джаиш ал ислам". Сега правителствените сили контролират цяла Източна Гута. Това съобщи пред журналисти началникът на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, цитиран от ТАСС.

"Днес се случи знаково за историята на Сирия събитие", каза Евтушенко. Той допълни, че издигането на сирийския държавен флаг в Дума е ознаменувало поемането на контрола над населеното място и следователно над цяла Източна Гута.

До момента сирийското правителство не е обявило официално, че контролира изцяло Дума.

Затова пък Министерството на отбраната в Москва съобщи, че руска военна полиция е разположена Дума, предаде Ройтерс.

"От днес в Дума работят подразделения на военната полиция на Въоръжените сили на Руската федерация. Те са гарант за спазването на правовия ред в града", се казва в съобщението на министерството. Добавя се, че обстановката в Дума се нормализира, градът е преминал под контрола на правителството на Сирийската арабска република".

Последните бунтовници в сирийския град Дума - крайното им убежище в Източна Гута - предадоха тежките си оръжия, а техният водач напусна района в посока Северна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Бойците от групировката "Джаиш ал ислам" сдадоха тежкото си оръжие на руската военна полиция в Дума", съобщи Центърът. Мониторинговата организация уточни, че повечето висши командири на групировката, включително шефът им Исам Буайдани, са напуснали зоната същия ден и снощи са пристигнали в северната част на страната.

Евакуацията става в резултат на договореното през уикенда с режима извеждане на последните бунтовници от Дума, само часове след предполагаема химическа атака, взела десетки жертви в града. По силата на споразумението хиляди бунтовници и жители бяха изведени и откарани в различни райони на контролираната от опозицията провинция Алепо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят