"Руската афера" - горещ картоф за следващия шеф на ФБР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващият шеф на ФБР ще се изправи пред деликатна задача - да съчетае изискването и очакванията да бъде независим с по-нататъшно разследване на съмненията за сговор между приближени на Доналд Тръмп и руското правителство.

Опасността е да влезе в голямо нарушение, доколкото президентът не пропуска случай да окачестви самия предмет на следствените действия като "лъжливи данни".

След грубото уволнение на шефа на федералната полиция в САЩ Джеймс Коми във вторник "за ФБР вече е невъзможно да води по истински независим начин разследването за руска намеса в изборите", смята Джулиан Санчес, учен от Института "Катон".

"Дори ако бъдещият директор на ФБР избегне всякакви подозрения, че иска да влияе на разследването, белята вече стана - да видиш главата на Коми, набучена на копие, вече си е влияние", казва той.

Временният шеф на ФБР, напротив, увери в четвъртък Конгреса, че следствието върви нормално, "независимо какви решения се вземат". "До момента няма никакъв опит да се възпрепятства разследването", добави Андрю Маккейб.

Но както е констатирал всеки директор на ФБР от създаването на агенцията преди 109 години, политиката неизменно витае наоколо и сблъсъците с назначилия го стопанин на Белия дом са почти неизбежни.

Който и да поеме кормилото на прочутата агенция с 30 000 служители, "руското дело" може би ще му наложи да кръстоса шпаги с Доналд Тръмп. В противен случай - ако не е достатъчно нападателен, приемникът на Коми ще бъде обвинен, че се огъва пред политиката и натиска на Белия дом.

Подчинен или противник

Откакто през 1972 г. почина Едгар Хувър, ръководел Бюрото 48 години, шефовете на ФБР служеха на президентите, поемайки рисковете на свой гръб.

Наследникът на Хувър - Л. Патрик Грей, изпълнявал временно длъжността през управлението на Ричард Никсън, бе освободен след няма и година, защото изпълни заповед от Белия дом и изгори документите от скандала "Уотъргейт".

През юли 1993 г. Бил Клинтън уволни Уилям Сешънс след шестгодишна служба за лични прегрешения, но и с цел да го смаже.

Обратното виждаме в случая с Луис Фрий. Ветеранът от ФБР стана противник на Белия дом по времето на семейство Клинтън, замесено в поредица от скандали, на първо място аферата с Моника Люински, заради която държавният лидер без малко не бе отстранен.

Но може да сметнем, че Луис Фрий е бил пристрастен като човек от лагера на републиканците, противници на президента демократ.

Грешна преценка

Назначаването на Джеймс Коми за ръководител на ФБР от Барак Обама през септември 2013 г. бе посрещнато добре във ведомството. Бившият прокурор вземаше присърце нуждите на персонала, спомня си Ед Шоу, работил в Бюрото 25 години.

Щом обаче Джеймс Коми организира на 5 юли пресконференция и заяви, че не препоръчва бившият държавен секретар Хилари Клинтън да бъде преследвана заради личния ѝ сървър за имейли, Шоу наред с други агенти бе много разочарован.

В разгара на избирателната кампания Коми намеси агенцията в политиката, изтъкна Шоу. Според него директорът не е трябвало да казва нищо и да изпрати съображенията си в министерството на правосъдието.

"Това бе грешна и неблагоразумна оценка - казва той. - За разследванията не се говори, нека ги коментира правосъдното ведомство. Това е тяхна работа."

Тогава обаче никой не знаеше, че Джеймс Коми е хлътнал и в друго разследване, засягащо избирателния щаб на Доналд Тръмп и руската намеса в изборите.

Според експерти тези случаи го бяха поставили в почти невъзможно положение. Защото всички възможни разкрития, направени преди или след 8 ноември, биха предизвикали и в двата лагера бурни реакции срещу Коми и обвинения във фаворитизъм.

Разтревожени агенти

"Стигнеш ли такива висини (. . .), колкото по-нагоре се качваш, толкова по-дълго падаш, ако сбъркаш нещо", обяснява Шоу.

Дори агентите, критикували действията на Коми във връзка със случая Клинтън, се тревожат за бъдещето си.

Сдружението на агентите от ФБР настоя в комюнике да участва в избора на приемник на досегашния директор, чиято идея бе "да се увери, че разследванията на Бюрото се водят според закона и конституцията".

Майкъл Табман, бивш агент на ФБР от Канзас сити в щата Мисури, разкритикува подхода на Джеймс Коми към аферата с имейлите.

Но уволнението му според него е друг въпрос. "Мнозина агенти ще се запитат дали е политически мотивирано; това силно ще обезсърчи тези, които се мъчат да останат аполитични и просто си гледат работата", заяви той пред местната телевизия Кей Си Ти Ви.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?