Руската армия започна военновъздушни учения в Северозападна Русия

Армията на Русия започна големи военновъздушни учения в северозападната част на страната, близо до балтийските бивши съветски републики, които са членове на НАТО и се отнасят с предпазливост към Москва след анексирането на Крим, предаде Ройтерс, като се позова на представители на руските власти.

Маневрите се провеждат в райони, които не граничат с Украйна. В тях участват изтребители и бомбардировачи. По думите на руски военен източник ученията са били планирани през декември и нямат политическо значение.

Според агенция Интерфакс ученията включват над 40 военни самолета "Сухой" и "МиГ" и се провеждат в райони, сред които Ленинградска област, която граничи с Естония и Финландия, и република Карелия, граничеща с Финландия. По думите на говорителя на Западния военен окръг полковник Олег Кочетков маневрите ще продължат до края на март.

Русия предприе големи военни учения в райони близо до Украйна два пъти през последните седмици. Това предизвика притеснения в Киев и Запада, че Москва може да крои нещо по отношение на източните украински райони, където има значително рускоезично население.

САЩ решиха да подчертаят колективния ангажимент на НАТО да защитава своите страни членки, като изпратиха изтребители "Ф-16" в Полша за учения миналата седмица и предприеха съвместни военни маневри с други съюзници, които са бивши съветски сателити, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?