Руската авиация може да атакува и извън пределите на Сирия

Скрийн шот от видео, заснето от сирийски активисти, показва последиците от руските въздушни удари северозападно от Хомс. Те твърдят, че поне дузина цивилни граждани са загинали, сред тях има и деца.

Председателят на външната комисия в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачев не изключи възможността борбата с "Ислямска държава" да излезе и извън Сирия, в съседни държави. "Извинявам се за некоректното сравнение, но когато изтребваш насекомо, не е достатъчно да го изпратиш в кухнята на съседите - това прави безсмислени нашите усилия за противодействие на тероризма", заяви Косачев в сряда по тв "Россия-24".

По-рано същия ден парламентът даде зелена светлина на руския президент и върховен главнокомандващ на руската армия Владимир Путин за изпращане на войски в Сирия и начало на въздушни удари.

Косачев подчерта, че в решението на руския парламент се дава разрешение за изпращане на руски въоръжени сили извън пределите на Русия, без да се посочва конкретна държава, тъй като оперативната обстановка може да изисква различни варианти за действие.

Ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов уточни, че Русия ще използва в Сирия само своите военновъздушни по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу "Ислямска държава" (ИД), уточни Иванов.

Операцията е ограничена по време; използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.

"Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той.

Според американски представители и бунтовници от сирийската опозиция, поразените от руската авиация цели не са на "Ислямска държава". Руското външно министерство отхвърли тези твърдения като изкривяване на фактите и информационна война.

Опозицията не приема решението на Путин

В сряда руският парламент прекъсна предаването на живо на заседанието, за да вземе при закрити врата решението за операцията в Сирия. Руската опозиция беше озадачена от искането на Кремъл и начина, по който стана гласуването, отбелязва АП.

"Фактът, че Съветът на федерацията обсъди изпращането на войски в чужбина при закрити врати изглежда противоконституционен", коментира опозиционният лидер Алексей Навални в Туитър. "Може би ще изпращат да се бият там собствените си внуци?", написа той.

Асошиейтед прес съобщи, че през изминалата нощ Путин е имал в резиденцията си заседание с Руския съвет за сигурност, посветено на тероризма и екстремизма.

Съветът на федерацията единодушно подкрепи предложението на държавния глава, отбеляза шефът на кремълската администрация Иванов. Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военно-въздушни сили, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят