Руската брегова охрана застреля японски рибар

Руската брегова охрана застреля японски рибар

Японски рибар беше застрелян от руска брегова охрана близо до веригата оспорвани от двете страни острови в Тихия океан, за първи път от 50 години насам, съобщават световните агенции в сряда.

Японският външен министър настоя за освобождаването на тримата други рибари, които са задържани от руският брегова охрана.

Двете държави предявяват претенции за четири спорни острова, които Русия нарича Курили, а Япония Северни територии.

Проблемът с островите доведе до това, че двете нации и до ден днешен не са подписали формален мирен договор за края на Втората световна война.

Островите бяха завзети от Съветския съюз в края на войната през 1945 година.

Русия предявява готовност да върне някои от островите на Япония, но Токио настоява да му бъдат върнати всичките четири острова.

Според японските медии, руският патрул е открил огън срещу японски плавателен съд и по-късно го е арестувал заедно с екипажа му близо до един от оспорваните острови.

Руската брегова охрана обаче настоява, че в хода на преследването плавателния съд е маневрирал опасно и не е отговарял на радио- и светлинните заповеди да спре.

Охраната е потвърдила, че е произвела изстрели и че на борда е открит мъртъв човек с огнестрелна рана в главата.

Споровете около правото за риболов в този район са нещо обичайно и руската брегова охрана често се опитва да залови японски рибари.

Въпреки това обаче последният японски гражданин, който беше застрелян от съветските власти в този район беше преди 50 години.

Японските официални власти поискаха от руската страна да даде обяснение.

Споделяне

Още от Свят