Руската държава продаде 49% от "Калашников" на частни инвеститори

Путин благословил оръжейната сделка

Руската държавна компания "Ростех" е намерила частни инвеститори за производителя на оръжие "Калашников", която е един от ключовите концерни в областта на отбраната, предаде руското издание "Комерсант" в понеделник. Според него 49 процента от "Калашников" ще станат собственост срещу 1.3 млрд. рубли ( малко над 30 млн. евро) на дружества на бизнесмените Андрей Бокарев и Алексей Криворучко. Тяхно паритетно смесено дружество е купило допълнителна емисия от акции на популярната оръжейна марка. Двамата планират за развитие на бранда да вложат 2.5 млрд. рубли в близките две години.

 

Сделката е била одобрена от Министерството на промишлеността и търговията и е била подкрепена от президента Владимир Путин по време на негова среща с шефа на "Ростех" Сергей Чемезов.

 

Чемезов коментира пред "Комерсант", че държавно-частното партньорство е "ефективен модел за реформиране на предприятията от родната промишленост". "Наскоро приетата нова стратегия на концерна ще позволи той да бъде изведен на траекторията на устойчивото развитие, при това държавата в лицето на "Ростех" ще запази контролния пакет акции, което е крайно необходимо за поддържането на баланса между търговските и държавните интереси", посочва ръководителят на "Ростех".

 

Андрей Бокарев обяснява решението да инвестира в "Калашников" с финансова мотивация. Алексей Криворучко посочва, че частните инвеститори са уверени в бъдещето на оръжейното предприятие.

 

"Смятаме, че ще успеем да си възвърнем инвестициите до пет години", посочва Криворучко. Той допълва, че намеренията на частните инвеститори са да увеличат производствените мощности и да създадат смесени дружества с чужди партньори за производство на муниции.

 

Сделката става възможна чрез "Транмашхолдинг", в който съакционер е Бокарев, а Криворучко е в управата ѝ. Дружеството работи по редица поръчки на Министерството на отбраната, доставя компоненти за зенитно-ракетни установки, както и поддържа железопътната мрежа в Русия.

 

Компаниите на Бокарев произвеждат локомотиви и вагони за метрото, както и шасита за военни ракетни комплекси. Според сп. "Форбс" през март 2013 г. той е бил 74-ят по богатство руснак с 1.35 млрд. долара. Бокарев е председател на Федерацията по ски на Русия.

 

За Криворучко не се знае много, но до 2006 г. той е бил главен консултант на офсетните програми в държавния монополист в оръжейния бизнес "Рособоронекспорт".

 

Промяната в "Калашников" е свързана със стратегията за развиване на отрасъла за стрелково оръжие до 2020 г., съгласно която трябва да се оформят два центъра - в Ижовск и в Тула. "Калашников" е в ядрото на развиване на ижовския център и ще изпълнява задачи по пълния цикъл - от разработването на оръжие до утилизацията на стари или бракувани единици. Стратегията предвижда увеличаване на печалбата 5-4 пъти, а производството - до 1.9 милиона единици годишно.

 

В началото на 2011 г. НПО "Ижмаш", която е в сърцето на концерна "Калашников", бе на ръба на банкрута, а докато вървеше укрепването му в разследване за злоупотреби бе арестуван бившият генерален директор Владимир Гродецки.

 

Според източници на "Комерсант" парите от сделката ще отидат за погасяване на дългове и кредити на оръжейния концерн.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?