Руската Държавна дума въведе наказателна отговорност за богохулство

Момент от акцията на "Пуси райът"

Държавната дума - долната камара на руския парламент - прие на основното второ четене законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за обида на религиозните чувства на вярващите, включително до три години лишаване от свобода, предаде ИТАР-ТАСС.

ДПА уточнява, че прокарването на законопроекта е в отговор на протестната акция на пънк-групата "Пуси райът" в московската катедрала "Христос Спасител" миналата година, по време на която младите жени помолиха Бог да избави Русия от Путин. Две от членките на бандата бяха осъдени на две години затвор в наказателна колония. Обвиненията срещу тях в "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза", бяха разкритикувани от САЩ, ЕС и правозащитни организации.

Законопроектът предлага нова редакция на член 148 от Наказателния кодекс, като въвежда отговорност "за публични действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършвани с цел обида на религиозните чувства на вярващите" във вид на глоба в размер до 300 хиляди рубли или задължителен труд до 240 часа, или принудителен труд за 1 година, както и възможно лишаване от свобода за срок от една година.

Ако подобно деяние се извърши в места, специално предназначени за богослужение, размерът на глобата нараства до 500 хиляди рубли, на задължителния труд - до 480 часа, на принудителния труд - до три години, на затвора - също до три години.

Засилват се и санкциите за незаконно възпрепятстване на дейността на религиозните организации от сегашните 80 хиляди рубли глоба до 300 хиляди рубли.

Критиците на законопроекта посочват, че той ще даде на одобрените от властите религиозни организации защита, каквато други нямат и ще размие границата между църквата и държавата при управлението на президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?