Руската Дума оправда боя вкъщи

Стига да не е често и да е без тежки травми

Руската Дума оправда боя вкъщи

Руският парламент прие почти единодушно на второ четене спорен законопроект, който декриминализира някои видове домашно насилие, като например побоя в къщи, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

С 385 гласа "за", два "въздържал се" и един "против" 450-местната Държавна дума премахна наказателната отговорност за физическо малтретиране на роднини, което не нанася телесни повреди, като я замени с административна отговорност.

Побоят над близки роднини вече няма да се тълкува като криминално престъпление, когато е за първи път и не се повтаря много често, стига да не е довел до счупване на кости или мозъчно сътресение.

Законопроектът трябва да мине на трето четене в Думата, след което да бъде утвърден от горната камара - Съвета на федерацията, и подписан от президента Владимир Путин.

Активисти, противопоставящи се на законовата промяна, се бяха събрали на протест пред сградата на Държавната дума. Онлайн са подадени над 200 хиляди гласа против законопроекта.

Олга Баталина, един от авторите на законопроекта, отхвърли твърденията, че той създава имунитет за онези, които бият членове на семейството си.

"Наказателният кодекс все още предвижда наказателна отговорност за побойниците, но сега той ще бъде прилаган само за повтарящи се нарушения", каза тя по държавната телевизия. По думите ѝ онези, които "тероризират своите роднини, които го правят многократно, ще носят наказателна отговорност".

Според информация на ТАСС до решението да се подготви и внесе такъв законопроект се стигнало след като миналото лято били декриминализирани побоите, извършени за първи път срещу не близки хора. В приетия тогава закон аналогични деяния по отношение на роднини останали криминални престъпления, което предивзикало в обществото недоволство – защо „вътрешносемейните побои са станали по-опасни, отколкото побоите срещу чужди хора“.

Телефонна анкета на държавната социологическа агенция ВЦИОМ, осъществена миналия месец, показва, че 19 на сто от руснаците окачествяват като "приемливо" човек да удари жена си, мъжа си или детето си "при определени обстоятелства".

Привърженици на декриминализирането на леките форми на домашно насилие, сред които и членове на пропрезидентската партия "Единна Русия", казват, че с промяната целят да защитят правото на родителите да възпитават децата си, както и да намалят държавната намеса в живота на семейството.

Но активисти за правата на жените заявяват, че това е назадничава стъпка.

"Този закон реабилитира домашните тирани", заяви Мария Мохова, изпълнителен директор на кризисния център "Сестри" в помощ на жертви на домашно насилие. По думите ѝ посланието на законовата промяна е: "Нека да не наказваме онзи, който бие роднините си у дома, просто защото той има право да го върши".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери, че е важно да се прави разлика между "семейни взаимоотношения" и повтарящи се случаи на насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?