Руската Дума отне правото на гражданите за референдуми

Руската Дума отне правото на гражданите за референдуми

Държавната Дума на Русия на заседание в четвъртък прие на първо четене поправка във федералния конституционен закон “За референдума”. Според вестник “Ведомости”, с приемането на тези корекции се отнема правото за подлагане на референдум на всички въпроси, които са от изключителна компетентност на държавната власт.

Доколкото парламентът (в чиято изключителна компетентност е законодателната власт) може да приеме закон, регулиращ почти всяка сфера от обществения живот, това фактически означава, че на референдум няма да могат да се подлагат изобщо никакви въпроси, посочва в. “Коммерсант”.

Авторите на поправките Владимир Груздев, Валерий Гребенников и Александър Москалец в обяснителните бележки към законопроекта се позовават на решението на Конституционния съд на Русия от 21 март 2007 г. Решението на съда е по молба на Комунистическата партия, която се обърнала към правосъдието, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) отказала на инициативна група (сред която имало и комунисти) да се проведе референдум, с предлога, че внесените въпроси въпроси за народен вот предполагат промяна на вътрешните финансови задължения на държавата. Конституционният съд постановил, че на референдум могат да се подлагат само такива въпроси, които не предполагат изменения в действащия бюджет на Русия.

“Абсурдно е, въпросите, които се решават от правителството и депутатите на Държавната Дума, да се подлагат на референдум. Хората не трябва да решават насъщни въпроси, още повече финансови”, цитира думите на Александър Москалец в.”Газета”. На гражданите, които “имат предложения по бъдещия бюджет или по някакъв друг закон”, Москалец предлага да пишат писма до депутатите.

Срещу законопроекта категорично се обявиха комунистите. Те смятат, че това е “издевателство и на смисъла на постановлението на Конституционния съд, и над духа му” и обещаха да оспорят поправките в съда. На тяхна страна на практика застана членът на ЦИК Евгений Колюшин, според когото ако поправките бъдат приети, референдумът фактически губи смисъл: правото на референдум ще съществува на хартия, но такъв няма да може да се проведе по никакъв въпрос.

Въпреки това, законопроектът беше приет с 306 гласа “за” и 54 “против”.

Споделяне

Още от Свят