Руската Дума призна: Сталин е заповядал убийството на поляци в Катин

Държавната дума на Русия прие в петък декларация, в която се казва, че ръководството на СССР е отговорно за разстрелите на полски граждани в Катин през 1940 г., съобщи агенция Интерфакс.

"Катинското престъпление е било извършено по прякото нареждане на Сталин и други съветски ръководители", се казва в декларацията, озаглавена "За Катинската трагедия и нейните жертви".

В проекта за декларацията, цитиран предварително от ИТАР-ТАСС и полския вестник "Газета виборча", се посочва, че преди 70 години служители на НКВД са разстреляли хиляди полски граждани, държани във военнпленнически лагери и затвори в Украинската ССР и Белоруската ССР.

Години наред официалната съветска пропаганда приписваше това злодеяние на нацистите, което пораждаше у полския народ гняв, обида и недоверие, се казва в текста на декларацията.

Проектът на резолюцията бе представен пред Думата от председателя на комисията по международни въпроси Константин Косачов, който призова членове на долната камара на руския парламент да гласуват "за".

"Този исторически документ е важен не само за руско-полските отношения. Той е важен много повече за самите нас", каза Косачов. Той напомни, че президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин са заявили, че вината на ръководството на СССР за Катинската трагедия трябва да бъде призната.

Против приемането на декларацията гласуваха всички депутати от Комунистическата партия на Русия. Те заявиха, че тази позиция на Държавната дума ще стане "фалшификация на историческите събития и преразглеждане на резултатите от Нюрнбергския процес". Депутатите комунисти предложиха редица поправки в текста на декларацията, но нито една от тях не бе приета.

В началото на декември се очаква руският президент Дмитрий Медведев да посети Полша.

Същевременно стана ясно, че Медведев ще предприеме кампания по "десталинизация" на Русия, като припомни на сънародниците си престъпленията на съветския диктатор Йосиф Сталин. Затова съобщава руският икономически всекидневник "Ведомости".

Ролята на Сталин в руската история ще бъде тема на среща през януари догодина на Медведев с членовете на президентския съвет по правата на човека, съобщиха участниците в предстоящото заседание.

Според "Ведомости", съветът и правозащитният център "Мемориал" са разработили проект за федерална програма, чиято цел е да отдаде почит на милионите жертви на сталинските репресии.

Проектът включва разсекретяване на съветските тайни архиви, издирване на тленните останки на загиналите в лагерите и изграждане на нови паметници на жертвите, социална защита на пострадалите от репресиите (около 800 000 затворници от лагерите и техните потомци) и политическо-правна оценка на престъпленията на тоталитаризма.

Това няма да е процес срещу Сталин, а оценка на режима. За мен е очевидно, че целият народ е бил жертва, заяви съветникът по правата на човека в Кремъл Михаил Федотов, цитиран от агенция Интерфакс.

Още от Свят

Полезен ли ще е за здравеопазването внесеният от БСП вот на недоверие?