Руската Дума забрани със закон псувните в книгите, на сцената и на екрана

Руската Държавна дума продължа борбата за очистването на руския език от ругатните и непристойните изрази. Депутатите от Думата одобриха във вторник на второ четене законопроект, който налага глоби за ругатни и псувни, използвани в театрални постановки, на концерти и на филми, които се прожектират по екраните.

Първото четене на законопроекта мина преди една година. Негови вносители бяха група депутати, начело с председателя на комисията по култура Станислав Говорухин.

Преди година законодателно бе забранено да се използва непристойна лексика в средствата за масова информация. При това Роскомнадзор - руският медиен регулаторен орган - наложи на интернет-сайтовете да носят отговорност за чуждите мнения, изразени на страниците им, а депутатите се замислиха дали блогърите няма да ги принудят да наложат забрана за псуване в целия интернет.

Според новоприетия закон, ако на културно мероприятие се псува, на гражданина, използвал такава лексика, ще се налага глоба от 4-5 хил. рубли, а на юридическите лица, допуснали ругаенето - 40-50 хил. рубли.

Според официалните разяснения на Роскомнадзор като нецензурни думи се сочат общоизвестните, започващи с "х", "п", "е" (също както и в българския език - бел. ред.), както и производните им думи и изрази. В руския език, според филологическите изследвания, има поне около 5000 думи с нецензурно съдържание, докато в английския език те са 16. В интернет дори се предлагат самоучители, които дават идеи за оригинални ругателни и нецензурни словесни съчетания.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?