Руската Федерална служба за сигурност предприема действия срещу месинджъра Телеграм

Павел Дуров

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) състави срещу Телеграм протокол заради отказа на месинджъра да ѝ предостави достъп до съобщенията на потребителите. Това пише в електронното си издание телевизия "Дожд", като цитира съобщение на Павел Дуров, основателя на Телеграм, информира Би Би Си.

Според протокола Телеграм не е изпълнил "задължението си да предоставя (. . .) информацията, необходима за декодиране на приеманите, предаваните, доставяните и обработваните електронни съобщения".

Дуров коментира, че Русия следва примера на Иран, където е образувано наказателно дело срещу бизнесмена. Иранските власти обясниха, че Телеграм се използва от терористи, разпространители на детска порнография и търговци на наркотици.

Павел Дуров заяви в отговор, че администрацията на Телеграм блокира противоправните съобщения, напомня изданието "РБК".

"Заради неизпълнението на антиконституционния закон на (депутата) Яровая ФСС съставя административни протоколи срещу нас, които според юристи неизбежно водят до съдебни процеси", обобщава Дуров, цитиран в "Дожд".

През юли руският парламент одобри закон, забраняващ в руския интернет да се ползват уеб услуги за анонимен достъп до сайтове, блокирани в страната. Гласуван е и закон, който задължава хората да се идентифицират с телефонен номер, за да ползват онлайн комуникации. От 1 януари онлайн фирмите - руски и чуждестранни, са задължени да пазят данните на потребителите си от Русия и да ги предоставят на властите при поискване.

"Дожд" напомня, че след заплаха Телеграм да бъде блокиран в Русия Дуров се съгласи да регистрира месинджъра в специалния регистър на държавната служба "Роскомнадзор", но отказа да съобщава на властите данни за потребителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят