Руската фирма за ядрено гориво ТВЕЛ отчете 50% ръст на печалбата

Руската фирма за ядрено гориво ТВЕЛ отчете 50% ръст на печалбата

Руската компания за производство на свежо ядрено гориво ТВЕЛ отчете в четвъртък 50 процента по-висока чиста годишна печалба за 2013 г. в сравнение с предходната, с което дружеството – част то корпорацията "Росатом" продължава тенденцията за значителен ръст на печалбите си.

През 2013 г. ТВЕЛ е постигнала 23.1 млрд. рубли положителен финансов резултат. Година по-рано чистата печалба е 15.4 млрд. рубли.

Според финансовия отчет на дружеството, което доставя ядрено гориво и за българската АЕЦ "Козлодуй", приходите му през миналата година са нараснали с 8% до 137.45 млрд. рубли. Приходите на ТВЕЛ от реализация на ядрено гориво са се увеличили с 9% и достигат 77.2 млрд рубли. От тях 45% (34.7 млрд. рубли) се формират от продажбите на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Русия, 24% (18.8 млрд рубли) се падат на Националната атомна енергогенерираща компания "Енергоатом“ (Украйна), а 31% (23.8 млрд рубли) са реализиран обем от доставките за централи на "Арева ЕнПи" (Германия), АЕЦ "Козлодуй“, унгарската АЕЦ "Пакш“ (Унгария), чешката АЕЦ "Темелин", както и централи в Индия, Словения, финландската "Фортум" и американската LLC Battelle Energy Alliance.

Приходите от услуги по конверсия и обогатяване на уран са намалели с 20.2%, до 17.35 млрд рубли, като около 78% от тази сума е съставена от услугите на  "Техснабекспорт“ и 7% - на държавна корпорация "Росатом“.

ТВЕЛ консолидира всички руски активи в сферата на производството на ядрено гориво, разделително-сублиматния комплекс, а също така производството на газови центрофуги и оборудването за тях. Единствен акционер в компанията е "Атоменергопром“.

Споделяне

Още от Бизнес