Руската ФСБ е против американска компания да осигури интернет покритие в страната

Руската ФСБ е против американска компания да осигури интернет покритие в страната

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) се противопоставя на сделка с американската спътникова стартъп компания "УанУеб" (OneWeb) за осигуряване на достъп до интернет за най-отдалечените части на страната.

Службата има подозрения, че проектът може да бъде използван за събиране на разузнавателна информация и да навреди на националната сигурност, предаде Ройтерс.

"УанУеб", която планира да използва мрежа от стотици сателити, за да осигурява глобална мрежа за достъп до интернет, сключи сделка с руската космическа агенция през 2015 г. за извеждането на спътниците в орбита.

През 2017 г. пък създаде джойнт венчър с оператора "Гонец", клон на "Роскосмос", за разработването на проекта в Русия, като нейният дял е 60%. Сега, след възраженията на Москва, компанията се отказва от мажоритарния си дял в съвместното предприятие. 

На конференция в Москва Владимир Садовников от ФСБ заяви, че службата е против това проектът да обслужва Русия, водена от съображения за сигурност, защото според нея той потенциално би могъл да предостави на чужд интернет доставчик монопол върху отдалечените селски райони на Русия. 

"Някои от руските региони биха станали изцяло зависими от чужда спътникова услуга", обясни той, като добави, че Москва не е получила никакви твърди доказателства, че спътниците на "УанУеб" няма да бъдат използвани за събиране на разузнавателни данни. 

"Единственият начин да се справим със заплахите от чужди спътникови мрежи като "УанУеб", особено в Арктическия регион и Далечния изток, е да ограничим тяхното използване в Русия", обясни Садовников, допълвайки, че Русия предпочита идеята за създаване на подобна мрежа в партньорство с "неагресивни" страни, като Индия и Китай.

Представителят на ФСБ призна, че вече има и други спътникови проекти, подобни на "УанУеб", например "Иридиум", които обаче не се използват масово и затова не се смятат за заплаха. 

"УанУеб" е основана от бившия мениджър на "Гугъл" Грег Уайлър и е сключила инвестиционни сделки за 1.7 милиарда долара с "Еърбъс", "Кока Кола", "Върджин", "СофтБанк" и "Куалком". Тя планира да създаде мрежа от 900 сателита, повечето от които ще бъдат изведени в орбита от 21 ракети "Союз" от космодрума Байконур в Казахстан и космическия център в Гвиана.

Това ще струва на компанията 1 млрд. долара, заяви тогавашният директор на "Роскосмос" Игор Комаров при подписването на сделката през 2015 г. Първият старт бе насрочен за края на 2017 г., но бе отлаган няколко пъти. Сега се предвижда за периода между декември и февруари според Уайлър.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?