Руската Главна прокуратура поднови разследване срещу милиардера Олег Дерипаска

Руската Главна прокуратура поднови разследване за изкупуването на акции на множество руски компании, което може да засегне бизнесмена-милиардер Олег Дерипаска, съобщава днешната руска преса, цитирана от Франс прес.

Разследването е по повод жалбата на бизнесмена Андрей Андреев, който оспорва трансакция от 2001 г., при която той продал своите акции от застрахователната компания Ингосстрах, на банката Автобанк и на металургичния комбинат Носта на няколко компании, между които бил и холдингът на Олег Дерипаска - Базови Елемент, посочва икономическият ежедневник Комерсант.

Вчера руската Главна прокуратура обяви, че подновява разследването по случая, което продължи година и половина и бе прекратено в началото на юли. Като причина за подновяването на разследването прокуратурата посочва, че то е било водено необективно, като не са следвани указанията на прокурора.

Според либералното издание Газета не е изключено подновяването на разследването да е насочено специално срещу Олег Дерипаска в контекста на зачестилите атаки срещу някои руски олигарси.

Шефовете на петролните компании Юкос и Сибнефт бяха разпитвани миналата седмица, а Платон Лебедев, който е шеф на холдинга Менатеп и акционер на Юкос, бе затворен преди 10 дни в рамките на разследване за отклоняване на активи.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес